Jak dlouho se ještě budeme potýkat s problémy, spojenými se zastaralým betonovým septikem? Pokud i vy si kladete tuto otázku, pak pro vás máme typ, který biologický betonový septik hravě nahradí: plastové septiky. Nezapomeňme, že rostoucí požadavky Evropské unie na ekologii se promítají i do oblasti odpadních vod. Plastové septiky se v praxi osvědčily zejména svou spolehlivostí, jednoduchou obsluhou – proto jsou nyní mnoha zdroji doporučovány jako bezkonkurenční řešení otázky odpadních vod.

Septik je zařízení, ve kterém dochází k mechanicko biologickému předčištění splaškových odpadních vod. Toto přečištění předchází vypuštění splaškových vod do kanalizace nebo k dalšímu stupni, kterým může být pískový filtr nebo vegetační čistírna. V některých – příslušnými úřady schválených případech septik slouží jako samostatné čistící centrum. Septiky se používají nejen pro rodinné domky, ale i pro rekreační zařízení – chaty a chalupy a dokonce výborně fungují i v menších provozovnách.

Plastový septik
Prodávají se v hranatých či válcovitých tvarech mnoha velikostí. Některé tvary jsou speciálně upraveny tak, aby nebylo třeba hloubit velký prostor – ty se zejména používají v oblastech se skalnatým podložím, kde by hloubení jámy standardních rozměrů nebylo možné nebo by bylo velice obtížné.

Septik začíná vstupním hrdlem. Dále se plastová nádrž přepážkami dělí do několika komor – většinou do dvou nebo tří. V nich dochází k usazování hrubých částic a biologického kalu a k jejich anaerobnímu vyhnívání.Výsledek celého procesu tvoří vyčištěná voda, která je vedena odpadním potrubím do dalšího stupně čištění nebo do schváleného recipientu.

Výhody
Plastové septiky jsou absolutně vodotěsné, takže nehrozí žádné nepříjemné potíže s průsakem odpadních vod. Septik zabudujeme rychle a jednoduše a to zejména díky jeho nízké hmotnosti, která zaručuje dobrou manipulovatelnost. Obsluha septiku není nijak náročná - spočívá v odčerpání části sedimentovaného kalu zhruba jednou ročně a minimální budou i náklady spojené s provozem i se zabudováním septiku. Některé druhy lze totiž osadit bez potřeby obetonování. Nesrovnatelná s betonovým septikem je životnost plastové nádrže a to především díky odolnosti proti mnoha agresivním látkám ve vodě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Uložení septiku – kam s ním?
V každém případě záleží na druhu septiku a zároveň na místě, kam jej budeme ukládat. Společným jmenovatelem všech septiků je uložení mimo budovu do připravené jámy, jejíž hloubku určuje konkrétní projekt. Doporučuje se usadit septik na vodorovnou desku (potřebné rozměry opět určí typ septiku) a obsypat jej nějakým materiálem – zeminou, suchým betonem.

Účinnost septiku
Pro účinnost septiku do jisté míry platí čím více komor, tím účinnější septik. Dvoukomorový septik má zhruba třetinovou účinnost; účinnost tříkomorového zařízení se blíží padesáti procentům. Často se doporučuje zabudování dočišťovacího stupně, který účinnost čištění výrazně posune.

Pochůzné či pojízdné
Nesmíme zapomenout na to, že víko septiku bývá pouze pochůzné – pokud nám tato skutečnost vadí, pak volíme septik se speciálním zpevněným víkem, které jej učiní pojezdný.

Firmy
Společnost RATING GROUP a.s. je natolik flexibilní, že dodání ani konstrukční úpravy nejsou žádným problémem. Poradí si i s atypickým terénem s komplikovaným ukládáním septiku, nebo vám rádi poradí, kde by bylo umístění septiku nejvhodnější. Záruční, pozáruční servis i prodej náhradních dílů je samozřejmostí.