Velikonoční vajíčka na mnoho způsobů Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Velikonoční výzdoba nemá stejně jako ta vánoční žádný praktický význam ani dlouhé trvání, ale bez ní by byl život prostě smutnější. V uspěchané době nám dny připadají jeden jako druhý a každý, který je něčím výjimečný, nebo slavnostní, je dobrý využít tak, abychom si zlepšili náladu, pobavili se, zkrášlili a zpříjemnili si život. Vyhrňte si rukávy a udělejte něco pro sebe, své blízké, své okolí. Vyrobte si sami velikonoční dekorace.

Pusťte si jaro do svého domova

Velikonoce mohou být v našich obydlích symbolizovány různými aranžmá. Mohou to být kytice či věnce, ale i svícny - svíček s jarními motivy veselých pastelových barev je dnes už na trhu dostatek. Jarně stylizované aranžmá by mělo být opravdu svěží a mělo by obsahovat něco z přírody - větvičku trnky nebo zlatého deště, který v teple rychle rozkvete. A když ne, dnes vyráběné umělé květiny vypadají na rozdíl od těch dřívějších velmi vkusně a téměř k nerozeznání. 
Téměř 'povinné' jsou jívy neboli kočičky. Málokdo ví, že vlastně symbolizují větve palmové v souvislosti s tím, že právě velikonoce jsou nejdůležitější křesťanské svátky roku. Důležité jsou také nejrůznější mašličky a pentličky, které vše barevně oživí. Samozřejmě nesmí chybět vajíčko - příslib nového života. Poloviční skořápku lze zase použít jako vázičku na drobnou kytičku a nebo třeba jako minikvětníček na vysetí trávy a řeřichy.
Barvená vajíčka a pomlázka - velikonoční klasika
Barvená vajíčka a pomlázka - velikonoční klasika
Tradiční pečený beránek a zdobená vajíčka
Tradiční pečený beránek a zdobená vajíčka
Malovaná vajíčka
Malovaná vajíčka
Malovaná vajíčka
Malovaná vajíčka
Kraslice
Kraslice
Zdobení vajíček škrábáním do barvy
Zdobení vajíček škrábáním do barvy
Minimalismus
Minimalismus
Věnec z vyfoukaných vajíček bez jakékoli povrchové úpravy
Věnec z vyfoukaných vajíček bez jakékoli povrchové úpravy

Milá tradice

Větší květníky nejlépe s jarními rostlinami - narcisy, petrklíči a pod. se rázem změní ve velikonoční ozdobu díky zápichům. Jako motiv se hodí všichni poslové jara a tedy kytičky, zajíčci, beránci, kuřátka, včelky a motýli… Pozor však na naprostý kýč, snažte se být co nejcitlivější, decentní, důvtipní, rafinovaní, ovšem srdeční.
K velikonocům patří i zvoneček ať už s křídly nebo bez, protože na zelený čtvrtek umlkají kostelní zvony. Ozdoba může také vypadat jako symbolické proutěné košťátko, kterým na bílou sobotu pečlivé a také trochu pověrčivé hospodyně vymetaly stavení a to ještě před rozedněním! Velikonoce jsou prostě krásné a veselé svátky spojené s čistotou, novým životem, sluncem a nadějí. Hodí se k nim jemné odstíny žluté a zelené, které je vhodné sladit i s ubrousky, vázou či košíčkem na slavnostním stole.

Se skořápkami se vyřádíte

Běžně obarvená vajíčka nejspíš skončí u koledníků, na vkusnou výzdobu jsou lepší kraslice, při jejichž výzdobě je třeba větší tvořivosti, ale i řemeslného fortelu. Způsobů zdobení skořápek (ať už plných a nebo prázdných) je tolik, že si můžete každé velikonoce užít v jiném stylu. Náročnější klasikou je zdobení kraslic sítinou, slámou, hoblinkami či voskem. Chcete-li ohromit, dopřejte si trochu dražší výzdobu z husích vajec. Kraslice opletené měděným drátkem a nebo hustě proděravělé malým vrtákem připomínající krajku jsou pak úplným šperkem. Hodí se také jako dárek pro naše blízké, se kterými se právě o velikonočním volnu tak rádi setkáváme.
Kraslice
Kraslice
Vajíčková batika
Vajíčková batika
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com