Svojí domácnosti věnujeme velkou pozornost, a to nejen bytu jako celku, ale také každému detailu v zařízení interiéru. Kuchyň už si asi nikdo nedokáže představit bez dřezu na mytí nádobí a proto se neodmyslitelnou součástí našich kuchyní staly vodovodní dřezové baterie. V tomto článku vám poradíme, podle čeho takovou baterii vybrat, abychom dosáhli její správné funkčnosti, odolnosti a estetické kvality.

Protože jsme u dřezu víc než polovinu z času stráveného v kuchyni, měla by vodovodní baterie splňovat několik důležitých parametrů. Při jejím výběru bychom se pak měli řídit několika kritérii. Baterie se dělí na nástěnné a stojánkové, podle svého umístění a podle způsobu ovládání se rozlišují na pákové, které jsou nejčastější, růžicové a bezdotykové. Bezdotykové baterie jsou velice praktické ve chvílích, kdy máte špinavé či jen mokré ruce a nechcete jimi něco umazat. Co se týká tvaru a vzhledu baterie, měla by ladit s provedením dřezu. Nejpoužívanější povrchovou úpravou baterií je nerez. Mezi další možnosti patří pochromovaná mosaz, matný nikl nebo titan, designově zajímavé jsou baterie z lesklého plastu kombinované s prvky ze dřeva nebo skla. Moderní baterie mají mnoho výhod, jsou multifunkční a snadno se udržují. Jejich tvary bývají jednoduché a elegantní a baterie mívají i řadu praktických doplňků, například výsuvnou spršku.
Ilustrační foto AKUTERM Tina, s.r.o.
Ilustrační foto AKUTERM Tina, s.r.o.

Grohe

Nabídka dřezových baterií je na českém trhu poměrně rozsáhlá, co se rozličného designu, parametrů i provedení. Grohe nabízí celkem 11 typů baterií, každá z nich je potom k dostání v několika provedeních. Mezi novinky patří typ K4, který je velice zajímavý svým designem a je opatřen výsuvnou sprškou. Oproti tomu například typ Atrio nabízí jednoduchost, eleganci a útlý vzhled. Grohe nabízí baterie jak stojánkové tak nástěnné, designově velmi různorodé, všechny v nerez provedení.

KLUDI

KLUDI má velice rozmanitou nabídku co do designového provedení baterií. Jsou to baterie ve venkovském, anglickém stylu, klasické standartní baterie, které se hodí do každé kuchyně, baterie ve funkčním a komfortním provedení s přímým designem, nebo takové baterie, které jsou typické například pro středozemní styl vybavení kuchyně. Baterie jsou vyrobeny buďto z nerezu nebo z oceli a jsou všechny ve stojánkovém provedení.

Hansgrohe

Hansgrohe nabízí pro kuchyňské vybavení několik výrobků řady Axor. Tyto baterie jsou navrženy známými designéry jako je Philippe Starck nebo studiem Phoenix Product Design. Jsou vyrobeny z chromu, oceli nebo bílého plastu. Pět různých typů baterií Hansgrohe nabízí rozmanité provedení jak funkční tak designové. K dispozici jsou jak pákové tak kohoutkové armatury, všechny ve stojánkovém provedení.

Aquatrade

Aquatrade je společnost, která nabízí celkem 12 různých řad kuchyňských dřezových baterií. Každá tato řada obsahuje několik různých provedení, celkem firma nabízí 208 výrobků. Takto široká nabídka uspokojí každého zákazníka, na výběr má ze stojánkových i stěnových baterií, pákových i kohoutkových, se sprškami i bez nich. Baterie jsou zaměřené na design, funkčnost nebo na obojí zároveň, v luxusním i standartním provedení. Cenově se baterie Aquatrade pohybují od dvou do několika desítek tisíc korun. Materiál, z kterého jsou vyrobeny, je buďto chrom, kartáčovaný chrom, matný chrom, nikl, nebo kombinací těchto materiálů s mramorem a sklem.