Vrata, brány a branky pro snadný vjezd a vstup Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

V současnosti vyráběná vrata a brány nabídnou moderní vzhled a zároveň funkčnost bez kompromisů. Jejich chod můžeme snadno ovládat na dálku třeba jako je tomu u televizoru - dálkovým ovladačem. Po pracovním dni, cestování, či po nákupech se těšíme domů a je více než příjemné proklouznout s autem na svůj pozemek a nebo až přímo do garáže, aniž bychom z něj vystoupili.

Z čeho máte možnost vybírat

U garážových vrat je jednoduchým a levným řešením výklopný mechanismus. Při zavírání a otevírání jsou však vrata na okamžik 'vytrčená' do prostoru a to si můžeme dovolit jen někde. Vyrábí se z pozinku, je možné také zvolit variantu se zateplením. Můžete jimi dokonce procházet, pokud si vyberete typ se zabudovanými dveřmi.
Na místo úspornější je mechanismus rolovací. Uvnitř garáže je hřídel, na kterou se navíjejí úzké válcované nebo extrudované lamely. Na výběr máte z mnoha barevných provedení. Jsou vyplněny polyuretanovou pěnou pro dobrou tepelnou izolaci.
Klasikou jsou sekční kazetová garážová vrata, která taktéž uspoří místo, pokud se navíjí pod strop. Ovšem nabízena jsou i s možností navíjení do strany.
U všech typů vrat začněte zaměřením přímo na místě - dodavatelé je často nabízejí zdarma. Pohon může být elektrický i ruční pro případ přerušení dodávky elektrického proudu. Pohon vás možná překvapí hezkým moderním designem s umístěním na zdi, nebo i na stropě. O nejvhodnější variantě právě pro vaši garáž se poraďte s dodavatelskou firmou předem. 
Garážová vrata, brána a branka
Garážová vrata, brána a branka
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata
Garážová vrata

Brány

Brány křídlové volíme pochopitelně jen tam, kde se má křídlo kam otevřít. Otočné křídlo může být jedno nebo dvě. K sofistikovaným způsobům otevírání patří kromě dálkového ovladače také otevírání mobilním telefonem nebo kartou.

Brány pojezdové posuvné spočívají na drobných kolečkách, po kterých hladce kloužou díky kovovému profilu. Tuto kolejničku musíme pro plynulý chod udržovat nezanesenou. Trochu víc práce to dá v období sněhu a spadaného listí, pokud jde o bránu kolejnicovou, nikoli nesenou. .

'Vděčnější' jsou právě posuvné brány samonosné. Dlouho slouží, aniž by se uživatel musel zabývat údržbou. Kolečka u nich nahrazují malé vozíky. Váha vrat nespočívá na kolejnicích a případné nečistoty v prostoru pod bránou nám nepřekáží.
Posuvná samonosná brána
Posuvná samonosná brána
Posuvná kolejnicová brána
Posuvná kolejnicová brána
Detail posuvu
Detail posuvu
Křídlová brána
Křídlová brána
Brány také dělíme podle toho, jakou zátěž a frekvenci používání musí dlouhodobě vydržet, tedy na průmyslové a rezidenční. Posledně jmenované si pořizují majitelé rodinných domů.

Chod brány a její životnost jsou takové, jaké jsou komponenty. Že jsou přesně vyrobené a z kvalitních materiálů, můžeme předpokládat pouze u renomovaných výrobců. A platí to zejména u ložisek.

Ideální je promýšlet řešení vjezdu už před samotnou stavbou nebo rekonstrukcí domu. Pobíhají-li kolem domu děti, bude pro váš klid užitečná fotobuňka. Zjistí-li překážku, chod mechanismu se okamžitě zastaví.

Při rozhodování o typu garážových vrat budoucí uživatel zvažuje, jak spolehlivě budou fungovat a jak dlouho vydrží. Jde přece o nemalou investici. Dále se většinou hodnotí vzhled a sladění s fasádou. Ale vyplatí se posoudit i další kritéria, jako jsou tepelná izolace a požární odolnost. Pokud už jsou vjezdy hotové a chcete je prostě jen zmodernizovat, pořiďte si dodatečně samotný automatický pohon.
Zdroj: Radek Černý
Jednokřídlová brána
Jednokřídlová brána
Dvoukřídlá brána
Dvoukřídlá brána
Vstupní branka
Vstupní branka
Vstupní branka
Vstupní branka
Vstupní branka
Vstupní branka
Radek Černý
Poslat poptávku