Vybíráme alternativní zdroje vytápění Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Řešíte otázku, jakým způsobem budete vytápět svůj dům? Jednou z možností je volba alternativního zdroje tepla. Alternativní způsoby se nevolí pouze tam, kde není přímá dostupnost zemního plynu. Mnohdy se stanou zajímavou variantou z hlediska úspor a návratnosti vložené investice v budoucnu. Vyhledávaná jsou tepelná čerpadla, kotle na pelety a solární kolektory.

Za alternativní možnosti vytápění a ohřev teplé užitkové vody se většinou označuje využití kotlů na pelety, tepelných čerpadel a solárních kolektorů. Výchozími parametry budou údaje o tepelné ztrátě domu plus energie potřebná na ohřev teplé užitkové vody.

Tepelná čerpadla

Jednou z nejvyhledávanější možností je vytápění objektu a ohřevu teplé užitkové vody pomocí tepelného čerpadla. Vstupní pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale v porovnání s klasickými zdroji tepla mají čtvrtinovou spotřebu energie. Tepelné čerpadlo zjednodušeně řečeno odebírá teplo obsažené ve vzduchu, ve vodě nebo v zemi (hloubkové vrty nebo zemní kolektory) a převádí jej na vyšší teplotní úroveň, kterou lze použít pro vytápění objektů, nejlépe prostřednictvím podlahového topení.

Solární kolektor

Solárně termický kolektor nám umožní využít sluneční energii. Sluneční energie se v systému přeměňuje na energii  tepelnou, která se ukládá v akumulační nádobě. Čerpadla potom umožňují rozvod teplé vody po domě.
Venkovní jednotka tepelného čerpadla vzduch-voda
Venkovní jednotka tepelného čerpadla vzduch-voda
Solárně termické kolektory
Solárně termické kolektory
Solárně termické kolektory
Solárně termické kolektory
Solárně termické kolektory se zásobníkem
Solárně termické kolektory se zásobníkem

Pelety

Pelety patří do kategorie ekologických paliv. Vyrábí se z biomasy ve formátu granulí a díky moderním kotlům jsou vhodné pro komfortní automatické spalování. Pelety se doplňují do zásobníku a kotel dále topí automaticky podle nastavení.
Pelety mohou být dřevní – vyrobené lisováním suché dřevní hmoty jako jsou piliny, kůra, dřevní štěpky apod. Dalším typem jsou alternativní pelety, vyráběné lisováním rostlin nebo částí rostlin. Někdy se používá název agropelety. 
Základem je vždy investice do kvalitního kotle, který je výrobcem určen právě na spalování pelet, existují však i kotle kombinované. Druhým faktorem je kvalita pelet. Nejvyšší výhřevnost nabízí klasické světlé dřevní pelety bez příměsi kůry.
Kotel na pelety se zásobníkem
Kotel na pelety se zásobníkem