Vybíráme okna podle tepelně izolačních vlastností Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Ceny energií nezadržitelně rostou, účty za vytápění se stávají noční můrou mnoha z nás. Oslovili jsme v této souvislosti odborníka na slovo vzatého, pana Zýku ze společnosti ARNOLD Váš domov, aby nám poradil jak vybrat okna s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi.

Pane Zýko, nezávidím lidem, kteří dnes řeší dilema, jaká okna si pořídit pro svůj nový dům nebo jakými okny nahradit stávající, již nevyhovující okna. Nabídka je velmi široká a všichni tvrdí, že jejich okna jsou nejlepší. Ceny se však liší v řádu desítek procent, materiálových a konstrukčních variant je bezpočet. Jak to tedy vlastně je ?

Problematika tepelně izolačních vlastností oken je ryze technická otázka, které většina lidí nerozumí. V důsledku toho zde vzniká prostor pro manipulaci s fakty a bohužel také zavádějící reklamu. Není možné na tomto prostoru obsáhnout celou problematiku, ale pokusím se upozornit na pár důležitých věcí tak, aby to bylo srozumitelné i pro laika.

Tepelně izolační vlastnosti oken jsou vyjadřovány koeficientem tepelného prostupu UW (z anglického window – okna), který je vypočítán z koeficientu UF pro rámy (frame – rám) a UG pro zasklení (glas – sklo) - podle toho, jaký podíl plochy na okně tvoří rámy a jaký zasklení. To ovšem znamená, že už jenom tento fakt činí z koeficientu UW, který je mnohými udáván jako jediný argument pro skvělé tepelně izolační valstnosti oken, hodnotu pouze orientační, protože každé okno je jinak velké a má jiný tvar a tím pádem i jiný poměr plochy rámů a zasklení. Daleko důležitější je však skutečnost, že pouze počítaná a nikoliv měřená hodnota obecně uctívaného koeficientu UW nevyjadřuje skutečné tepelně izolační vlastnosti oken, protože nijak nepostihuje těsnost spáry mezi křídlem a rámem! Pro tepelně izolační vlastnosti je zcela zásadní, aby se rámy v důsledku rozdílných vnějších teplot (rozmezí až 60 oC) nedeformovaly kroucením a svěšováním a v důsledku toho přes spáru mezi rámem a křídlem okna nepronikal průvan, protože pokud tomu tak je, jsou nám byť vynikající čísla na papíře zhola k ničemu.
Profil dřevěného okna
Profil dřevěného okna
Profil dřevěného okna s počasí odolným pláštěm
Profil dřevěného okna s počasí odolným pláštěm
Profil dřevohliníkového okna
Profil dřevohliníkového okna
Jaké rady nám laikům tedy v tomto směru můžete dát?

Velmi jednoduché: používejte „zdravý selský rozum“. Snadno rozeznáte výrobek, který sice vypadá dobře na papíře, ale nemá seriozní předpoklad dlouhodobé životnosti původních vlastností. Pravá kvalita jakéhokoliv produktu (okna nevyjímaje) musí být zřetelná na první pohled. Víme přeci, co očekávat od tak tradičního, staletími prověřeného materiálu, jako je dřevo. Na druhou stranu je určitě na místě opatrnost, pokud jde o takové materiály, jako je plast nebo syntetická pěna v tak namáhaných konstrukcích, kterými okenní rámy nepochybně jsou. Dobré tepelně izolační vlastnosti plastu nebo syntetické pěny jdou totiž jednoznačně na úkor pevnosti a stability, což se ale zcela jistě dřív nebo později projeví ztrátou původních tepelně izolačních a dalších vlastností oken jako celku.

Jestli Vám dobře rozumím, tak nám doporučujete dřevěná okna?

Ano, protože dřevěná okna jsou prokazatelně nejlepší z hlediska dlouhodobého zachování původních vlastností a to je to, o co by nám u oken mělo jít především. Kdo se obává náročnější údržby, nechť si pořídí okna dřevohliníková (bez syntetické pěny v rámech) a bude mít na desítky let po starostech. Dřevěná a dřevohliníková okna jsou sice o něco dražší, ale zde beze zbytku platí ono známé: nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. Kvalitní okna „si na sebe vydělají“ díky nižším účtům za energie.
Více informací najdete na www.arnold.cz.
Zdroj použitých fotografií: www.arnold.cz
SF Arnold spol. s r.o. Poslat poptávku