Vybíráme zahradní nůžky Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Bez zahradních nůžek se žádný zahradník zkrátka neobejde. Před jejich nákupem si proto promyslete, co s nimi budete nejčastěji stříhat a dobře si je vyzkoušejte. V e-shopech riskujete, že si koupíte nůžky, které vám vůbec nepadnou do ruky.  Jaké nůžky by ve výbavě zahrádkáře neměly chybět? Kromě klasických ručních nabízí trh i celou řadu univerzálních nůžek až po ty úzce specializované. Jedny nůžky na zahradě rozhodně nestačí.

Základní tipy, jak vybrat ty správné zahradní nůžky

Zahradní nůžky rozlišujeme podle účelu jejich použití – na květiny, trávu, keře či stromky. Dalším základním dělením je způsob jejich pohonu -  mechanické, benzínové či elektrické; nejvhodnější druh v zásadě určuje charakter zahrady. Nůžky vybírejte tak, aby průměr větviček, které nejčastěji stříháte, byl zhruba uprostřed výrobcem udávaného maximálního rozsahu. Silnější větev jimi taky zdoláte, vystavujete se však riziku, že nůžky zničíte.

Velice důležité je vybrat si správnou velikost s ohledem na velikost ruky. Vezmete-li rozevřené nůžky do dlaně, měli byste pohodlně palcem a prsty dosáhnout na obě ramena. Nezapomínejte ani na to, že některé modely nůžek jsou určeny pro leváky i praváky; jiné jsou určeny pouze pro používání jen jedné z výše uvedených skupin. Důležité je nepodcenit jejich celkové zpracování, a to jak jejich bytelnost, tak i ergonomickou dokonalost a propracovanost. Zaměřte se i na jejich hmotnost, ta se výrazně podílí na tom, jak se vám s nůžkami bude pracovat.
Různé typy nůžek
Různé typy nůžek

Jedno nebo dvoučepelové nůžky

Jednočepelové nůžky jsou vhodné pro odstraňování suchých větví či kořenů, kde příliš nezáleží na kvalitě řezu. Ostrý břit střihá proti měkkému dorazu. U těch dvoučepelových se břit míjí se spodní hákovou čepelí, což tyto nůžky předurčuje k provádění přesného a čistého střihu čerstvých živých částí rostlin a keřů. Práce s jednočepelovými nůžkami je méně fyzicky náročná než při použití dvoučepelového nástroje. Kvalitní čepele jsou potaženy tenkou teflonovou vrstvou, která snižuje odpor při stříhání a zároveň čepel chrání před korozí.

Pákové nůžky

Slouží k odstranění hrubších větví zhruba do průměru 3,5 cm. Dlouhé rukojeti dosahující délky přes 70 cm zvyšují střižnou sílu v okamžiku dostřihu více než dvojnásobně. Ty kvalitnější s ozubeným převodem zvýší sílu na střižných čelistech až dvacetinásobně. Pákové nůžky mají nejrůzněji upravené čelisti, které se snadno přizpůsobí tloušťce větve. Myšleno je i na bezpečnost toho, kdo s nůžkami manipuluje. Držadla z polyamidu jsou vyztužená skleněnými vlákny, pružné dorazy chrání prsty před možným zraněním při docvaknutí. Další výrobce zase nabízí teleskopická zahnutá profilová hliníková ramena s nastavitelnými klouby. Tyto nůžky jsou určené ke stříhání ve výškách bez nutnosti použití žebříku.
Jednočepelové nůžky do jedné ruky
Jednočepelové nůžky do jedné ruky
Pákové nůžky
Pákové nůžky
Dvoučepelové nůžky
Dvoučepelové nůžky
Nůžky do obou rukou
Nůžky do obou rukou
Pákové nůžky pro střih silnějších větví
Pákové nůžky pro střih silnějších větví

Elektrické či benzinové nůžky tzv. polostřihy

Při pořizování těchto nůžek je zásadní vědět, jaký výkon motoru bude pro danou zahradu a požadovanou délku střižné lišty ideální. Zatímco krátké lišty se používají pro střih keřů a stromků, kde je požadováno dokonale přesné tvarování zeleně, dlouhé se uplatní při úpravě větších ploch. Plotové nůžky jsou lehké do ruky a konstrukčně provedené tak, že minimálně poškozují opečovávanou vegetaci.

Akumulátorové nůžky jsou variabilní

Pro údržbu menší zahrady jsou téměř nepostradatelné -  a zejména velice variabilní. Jsou velmi lehké, dobře padnou do ruky a snadno se ovládají. Jejich víceúčelovost spočívá v možnosti jejich použití jak pro stříhání trávy (s lištou širokou zhruba 80 mm), tak i pro střih keřů, na které se používá lišta v délce okolo 120 mm. V kombinaci s teleskopickou rukojetí se stávají skutečně všestranným pomocníkem k nezaplacení. Po použití se nůžky jednoduše odloží do nabíječky, která pomocí indikátoru se světelnou signalizací informuje o stavu nabíjení. Provozní doba se uvádí zhruba 40 minut.
Elektrické nůžky
Elektrické nůžky

Pro milovníky bonsají

Zcela samostatnou kapitolou jsou nůžky vhodné pro tvarování bonsají. Jejich konstrukční provedení je určené pro přesný střih menších větviček či výrůstků miniaturních stromků – bonsají. Poznáte je podle prodloužených jemných čelistí. Má to své opodstatnění. Prodloužené čelisti se pohodlně dostanou do husté spleti korun miniaturních pěstitelských skvostů. Ty kvalitnější jsou uzpůsobeny tak, že odstřižená část stromku zůstane v nůžkách a nezapadne do větvoví, odkud by se zdlouhavě a obtížně odstraňovala.

Aby práce na zahradě nebyla jen náročným vysilujícím kolotočem, vyplatí se pořídit si kvalitní náčiní, které nám ji usnadní. I mezi těmi levnějšími typy nůžek lze najít velmi dobré kvalitní výrobky. Cena ne vždy představuje ideální měřítko kvality.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Nůžky pro střih bonsaí
Nůžky pro střih bonsaí