Vybíráte zahradní nábytek? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

S příchodem slunného počasí a teplých dní rádi trávíme čas venku. Relaxování a posezení s přáteli nám zpříjemní pobyt na čerstvém vzduchu. Správně zvolený zahradní nábytek navíc zajistí pohodlí u grilování. A vybírat bychom neměli jen podle designu. Zahradní nábytek by měl být pohodlný a také nějaký čas trvanlivý. Bohužel je však nutné zmínit, že kvalita a design jdou ruku v ruce i s cenou, která pak nebývá příliš nízká.Cena zahradního nábytku se odvíjí především od zvolených materiálů a v neposlední řadě také od toho, jak velkou sestavu pořizujete.

Nejlevnější je plast


Výhodou plastového nábytku je jeho snadná cenová dostupnost a jeho lehkost. Snadno se s ním tedy manipuluje. Na druhé straně je však velice měkký a pokud pak stojí na slunci déle, křehne a může prasknout. Tmavý plast na slunci rychle šedne. Další jeho nevýhodou je, že nesnese příliš velkou zátěž. K dostání jsou nejrůznější barevná provedení v  bílé, vínové, modré a zelené. Pokud však jste zastánci plastu a chcete si připlatit za kvalitu, existují už velice vkusné a kvalitní kusy z plastu, které na první pohled připomínají proutí či ratan. Tento nábytek se ručně vyplétá a je velice odolný vůči UV záření a dešti.

Dřevo je klasika


Přírodními materiály jsme se obklopovali po staletí a není tomu jinak ani nyní. Je to právě dřevo, které nám dává energii a pocit tepla. Dřevěný nábytek je na pohled nejen velice krásný, ale také příjemný na dotyk. Není z něj totiž za studeného počasí cítit chlad. Naopak se v létě na slunci nerozehřeje a narozdíl od kovu vás nespálí. U dřeva platí přímá úměra – čím je dřevo tvrdší, tím je jeho cena vyšší. Na druhé straně však počítejte s tím, že takové dřevo vydrží oproti dřevům měkkým až trojnásobek. Nejčastějším materiálem pro výrobu zahradního nábytku bývá smrk, borovice, dub a modřín, ale i exotické dřeviny.

Smrk je narozdíl od borovice světlejší a bývá snadno dostupný. Je ideální na moření a barvení. Borovice narozdíl od smrku obsahuje vysoký podíl pryskyřice, která i přes nejrůznější vysoušení a povrchové úpravy může na slunci vytékat. Mezi ideální dřevinu patří dub, který je velmi trvanlivý jak na suchu, tak ve vlhku a jeho další předností je i tvrdost. Modřín je dalším výjimečným materiálem, protože je velice odolný. Obvykle jej lze využít bez jakékoli povrchové úpravy. Na druhou stranu patří mezi nejpoužívanější exotické materiály bezesporu teak. Tento materiál disponuje vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, aniž by bylo nutné jej chránit nějakou povrchovou úpravou. Je dokonale odolný větru, dešti, slunci, mrazu, sněhu a plísním. Jako jediný materiál je vhodný pro celoroční použití venku, aniž by se nějak poničil. Nemusíte se starat o jakékoli zakrytí. Bohužel je však nutné dodat, že za nábytek z teaku je třeba sáhnout hlouběji do kapsy. I když je pravda, že se tato investice vyplatí, obzvlášť máte-li problém s uskladněním nábytku.
Kombinace dřeva se syntetickým výpletem
Kombinace dřeva se syntetickým výpletem

Kovový nábytek

Zahradní nábytek z kovu si v současné době získává na popularitě. I když na někoho působí chladně, jedno mu není možné odepřít – trvanlivost. Kovový nábytek je totiž minimálně náročný na údržbu, je velice stabilní a pevný. Jeho povrch se nemusí nějak ošetřovat. Není-li možné uskladnit jej na zimu pod střechu, může zůstat venku. V neposlední řadě je vskutku z čeho vybírat. Výrobci si dali záležet a na trhu je nespočetně variant provedení. K dostání jsou celokovové druhy či druhy v kombinaci s exotickými a tuzemskými dřevinami, syntetickými výplety či kvalitním plastem. Konkrétně syntetické výplety jsou velice praktické a pohodlné. Snadno se totiž vytvarují podle těla. Jejich výhodou je, že se na slunci nezahřejí a v síťovině se nedrží voda a prach. Nevýhodu kovového nábytku jsou vyšší pořizovací náklady a jeho vysoká hmotnost, vyjma nábytku z hliníku.

Nejčastějším materiálem pro výrobu zahradního nábytku je právě hliník, který je velice lehký a nekoroduje. Podmínkou je však, aby nábytek z hliníku byl kvalitní, čili aby něco vydržel. Dalším materiálem je ocel, která je velice pevná a trvanlivá. Aby však ocel nekorodovala, je nutná její povrchová úprava nebo lak v nejrůznějších barvách. Materiál, který nekoroduje, je nerez. Jeho nevýhodou však je, že za chladného počasí studí a když se rozpálí na slunci, může při dotyku popálit. Ideální je v tomto případě v kombinaci s dřevem či plastem, které se nejčastěji používají na područky nebo na sedáky.

Při výběru zahradního nábytku si ujasněte, k jakým účelům a jak často jej budete využívat. Kvalitní nábytek může být vkusným doplňkem vaší letní či zimní zahrady. Pokud jej nemáte kde na zimu uschovat, vyplatí se připlatit a pořídit si nábytek, který vydrží desítky let a můžete se na něj kdykoli spolehnout.
Dřevěné lehátko
Dřevěné lehátko