Vypěstujte si květiny, které zpestří váš jídelníček Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Luční květiny běžně natrháme do vázy, necháme v ní postupně uschnout a zde to většinou končí. Vyhodíme je na kompost či do koše. Ovšem jde i o léčivé byliny a také pochutiny, které můžeme přidávat k pokrmům a co víc, když se alespoň v části zahrady vzdáme pěkně střiženého trávníku a vysejeme luční směs, můžeme se zdravě „pást“ po celou sezónu. Jiní kvůli tomu chodí do luxusních restaurací. Jaké luční květiny můžeme jíst?

V první řadě platí, že ty rostliny, u kterých si nejsme jisti, zda jsou jedlé a nebo zda nejsou škodlivé ve větším množství, raději nepřidáváme do salátu a k jiným jídlům. Například vyloženě prudce jedovatá jsou semena vlčího bobu. Ovšem i mnohé velice léčivé bylinky se doporučují louhovat v horké vodě a pít v podobě čaje jen v minimálním množství, jinak mohou spíše škodit. Na loukách však rostou i vyloženě bezpečné druhy. Například sedmikráska.

Jídlo pro chudé v luxusních restauracích

Nemusíme si dělat salát pouze ze zeleniny, zelených listů a srdíčka salátu, polníčku či rukoly. Je přímo neskutečným paradoxem, že s jedlými bylinkami se dnes setkáme v těch nejluxusnějších restaurací, přestože vždy bývaly na chudých stolech jako „z nouze ctnost.“ A že tenkrát jedli naši předci vlastně zdravě. Dnes dají mnozí z nás i tisíce korun za to, že jim někdo přidá do salátu třeba květy sedmikrásky či růží.

Do salátů však též můžeme použít květy macešek a fialek, begónie a jiné. Například květy begónie mají příjemnou ovocnou příchuť a pro saláty jsou jako stvořené. Ovšem dobře nám poslouží i květy chrpy, aksamitníku, chryzantém, fuchsií, měsíčku, kamélií, karafiátů či lichořeřišnic. Vyloženě zázrakem je pak třeba levandule, kterou použijeme i do bábovek. Ale pozor – pokud dáte levandule příliš mnoho – ztratí pokrm její vůni a chuť a bude chutnat po mýdle. Vám samotným se ale nic nestane. Malé množství květů levandule je též vhodné pod dušené maso, do octa či džemu a nebo také rosolů. 
Zázračné sedmikrásky
Zázračné sedmikrásky
Po ovoci chutnající květy begónie
Po ovoci chutnající květy begónie
Oblíbené okvětní lístky růže
Oblíbené okvětní lístky růže
Léčivá smetánka lékařská
Léčivá smetánka lékařská
Květy macešek obohatí jídelníček už brzy na jaře
Květy macešek obohatí jídelníček už brzy na jaře

Čím nám pomůže konzumace lučních květin

Konzumace lučních květin je velice prospěšná i proto, že čistí lidskou krev. Ovšem mají i zajímavou chuť a ozvláštní pokrmy svým vzhledem. Některé rostliny zase prospívají trávení a proto se hodí třeba do smaženic a nákypů – například měsíček lékařský. Modré květy brutnáku jsou zase plné minerálních látek a zklidňují trávicí soustavu. A sedmikráska? O té by bylo možné napsat celý román – pročpak se tak jmenuje? Díky obsahu vitamínů a minerálů prospívá lidskému zraku a dýchacímu ústrojí. Z poupat a semen lichořeřišnice si pro změnu naložíme účinné antibiotikum. A při zdravotních potížích je lze jíst i syrová. Výborné jsou třeba i „medové“ květy pampelišek, ze kterých se dokonce vyrábí spolu s vodou a cukrem chutný med. Ovšem listy a stonky pampelišek jsou naopak velice hořké, lidem proto příliš nechutnají, o to více však třeba ptactvu. Běžně se dnes též používají různé jedlé okvětní plátky (například růží či chryzantém) a kandované květy. Ale to jsme již u dezertů a moučníků. 
Všestranná levandule
Všestranná levandule
Květy chryzantém
Květy chryzantém
Květy vlčího máku ano - máku setého však ne!
Květy vlčího máku ano - máku setého však ne!
Luční směs - je třeba pečlivě vybírat
Luční směs - je třeba pečlivě vybírat

Pravidlo pro výběr květin

K přípravě a dochucení pokrmů můžeme použít květy rostlin, které nejsou jedovaté, hořké a nebo jinak nepoživatelné – třeba kvůli ošetření pesticidy. A právě z tohoto důvodu máte 100% jistotu pouze v nedotčené přírodě a na své zahrádce. Samozřejmě již vznikl i v tomto směru byznys a lze pořídit květy bylinek z biofarem. Důležitá je ještě jedna rada: než začnete konkrétní květy používat při vaření, ochutnejte jejich malé množství, zda u vás a vašich blízkých nevyvolají alergickou reakci.

Na které druhy si dát pozor?

Vyvarujte se konzumaci květů šalvěje, verbeny, hrachoru, lobelek, narcisu, oleandru, kvetoucího tabáku, máku setého, azalek, rododendronů, kal a různých orientálních rostlin. I „nejedlých“ druhů je prostě mnoho. Určitě též nekonzumujte květy květin, které jsou prodávané pro ozdobu – jsou doslova „nabušené“ chemikáliemi a často i postříkané leskem - „aby se to lépe prodávalo.“ 
Modré květy čekanky
Modré květy čekanky
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com