Vysazujeme truhlíkové a odzimováváme zazimované rostliny Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pokud patříte k milovníkům rostlin a zeleně, ale nemáte k dispozici vlastní zahrádku, bude pro vás ideální variantou výsadba rostlin do truhlíků. Stačí trocha zručnosti, fantazie a správná péče. Začátek jara je vhodné období, kdy již při prvních teplých dnech můžeme začít s výsadbou. Citlivější rostliny se vysazují v polovině května, náročné tropické rostliny se vysazují až na začátku června.

Široká nabídka truhlíkových rostlin poskytuje velký výběr barev i druhů, takže si můžeme vybrat jak kvetoucí rostliny, sezónní květiny, zelené rostliny, drobné keříky a dokonce i některé druhy zeleniny nebo okrasné zeleniny. Dobré je také v jednom truhlíku zkombinovat více druhů rostlin – ovšem s podobnými nároky.

Pro začátek

Pokud s pěstováním rostlin v truhlíku začínáte, doporučujeme zvolit rostliny nenáročné, které nebudou vyžadovat složitou péči a které budou zároveň dostatečně odolné vůči chorobám, škůdcům i nepříznivým podmínkám. Díky šlechtění máme v této skupině poměrně bohatý výběr. V této kategorii najdeme krásné zelené i kvetoucí rostliny – např. pelargónie.

Postup výsadby

Základem je vhodný truhlík s drenážními otvory, které mohou odvádět přebytečnou vodu a brání tak uhnívání kořenů. Vytékající voda se zachytává do podmisky. To, jaký vybereme květináč, je na našem vkusu a na finančních možnostech. K dostání jsou různé tvary, formáty, barvy i materiály.
Výsadba truhlíkových rostlin
Výsadba truhlíkových rostlin
Zavěšené truhlíky
Zavěšené truhlíky
Květiny v truhlících a květináčích
Květiny v truhlících a květináčích
Zavěšený truhlík a mobilní nádoba ze dřeva
Zavěšený truhlík a mobilní nádoba ze dřeva
Dalším krokem je nákup vhodného substrátu s vyváženým obsahem živin, který je určen pro balkónové květiny. Pokud se rozhodneme použít zahradní zeminu, doporučuje se její smíchání s rašelinou, pískem a kompostovou složkou.

Spodní vrstva truhlíku je vhodná pro drenáž z hliněných střípků, ze štěrku nebo drobných kamínků, použít lze také úlomky polystyrenu. Na vrstvu nasypeme substrát a na konec zasadíme koupené sazenice. Pro podporu růstu používáme vhodná hnojiva a samozřejmě nezapomínáme na pravidelnou a přiměřenou zálivku.

Druhy truhlíkových rostlin

Kvetoucí květiny vhodné do truhlíků jsou Pelargonie (Pelargonium) a Petůnie (Petunia) - jejich odrůdy: Surfinie, Million Bells a další; dále jsou vhodné Begónie (Begonia), Lobelka (Lobelia), Verbena (Verbena) a další. Do polostínu jsou vhodné Jiřiny (Dahlia), Fuchsie (Fuchsia), Netýkavka (Impatiens). K zeleným rostlinám patří Asparágus (Asparagus), Barvínek (Vinca), Břečťan (Hedera Helix), Plectrantus, Pilea nummulariifolia a další.

Odzimování rostlin

Citlivější rostliny, které jsme museli ochránit před zimním poklesem teplot, je na čase odzimovat. Většinou se jedná o druhy, které jsou zvyklé na mírnější klimatické podmínky. Vhodnou dobu odzimování určí počasí. Většinou se začíná tehdy, když se ustálí noční teploty nad nulou a na rostlinách se objevují rašící výhonky. Rostlinu opatrně odkryjeme, a je-li třeba, odstraníme její suché nebo poškozené části. Rostlinám můžeme přidat vrstvu čerstvého substrátu a vhodné hnojivo.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Výsadba truhlíkových rostlin
Výsadba truhlíkových rostlin
Truhlíky na terase
Truhlíky na terase
Rozkvetlé okno
Rozkvetlé okno
Potěšení z květin
Potěšení z květin