Nákladní výtahy slouží pro dopravu zboží, materiálu a jiných předmětů. Proto mají větší rozměry a například pro stavby jsou zkonstruovány tak, aby umožnily i jízdu s lidmi a to v kombinaci s dopravou nákladů nebo i samostatně. Některé typy nákladních výtahů však kvůli malým rozměrům dopravu osob neumožňují. To se týká třeba výtahů pro dopravu jídel v hotelích a restauracích, dokumentů, popelnic atd. Existují i nákladní výtahy, které jsou vybavené ručně nebo automaticky ovládanými dveřmi a uvnitř odolným povrchem. Jím se chrání před poškozením během nakládky a vykládky.

Jestliže jsou nákladní výtahy zároveň konstruovány i pro dopravu lidí, musí splňovat přísnější přepisy v souladu s ČSN. Taková zdviž je povinně vybavena kabinovými dveřmi a obousměrnou komunikací z kabiny a dalšími zařízeními, které zajišťují zvýšenou bezpečnost výtahu.

Nákladní výtahy

Mezi ně patří výtahy série AT. Typ AT 40 uveze náklady těžké až 400 kilogramů, do výšky až 50 metrů. Rychlost zdvihu činí 24 metrů za minutu a své maximální možné výšky tak výtah dosáhne za čas kolem dvou minut.

Rozměry transportní plošiny činí 1,55 x 1,3 metrů nebo 1,5 x 0,9 metrů pro omezený prostor. Všechny úrovňové vstupy jsou elektromechanicky jištěné před náhlým otevřením klece, čímž je zajištěna bezpečná přeprava nákladu. Další velkou předností tohoto výtahu je robustní konstrukce sloupu dlouhá půldruhého metru, která zajišťuje snadnou montáž i demontáž a rovněž dlouhou životnost. Pohon výtahu má napětí 400 V a vyžaduje klasický třífázový proud.
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
Vylepšená značka uveze půl tuny

Typ výtahu AT 50 uveze až 500 kilogramů nákladu a hodí se i pro výškové stavby. Se stavebním materiálem se dostane až do výšky sedmdesáti metrů, což odpovídá zhruba dvacetipodlažnímu domu.

Jako v předchozím případě se plošina pohybuje rychlostí 24 metrů za minutu. Její rozměry jsou 1,5 x 1, 5 metrů, přitom bočně se může plošina rozšířit až na tři metry. Všechny úrovňové vstupy jsou také elektromechanicky zajištěné a nehrozí tak žádné vypadnutí nákladu za jízdy. I v tomto případě umožňuje masivní konstrukce jednotlivých dílů stožáru dlouhého 1,5 metru a s pevnými čepy na jedné straně snadnou montáž a demontáž.
DE JONG LIFTEN CO, stavební výtah AT60P
DE JONG LIFTEN CO, stavební výtah AT60P
Skladové výtahy

Tyto typy výtahů jsou stálou součástí skladů, obchodů, hypermarketů a dalších míst, kde je nutná meziúrovňová doprava zboží a materiálu. Předností těchto výtahů je variabilní nosnost, která dosahuje 300 až 1000 kilogramů. Není proto problém přepravovat v těchto výtazích i těžší věci, například malé motocykly.

Výrobce je rovněž připraven upravit plošiny na požadované rozměry podle přání zákazníka. . Zboží na plošině je chráněno před poškozením od výšky od 1,1 až do 2 metrů. Výtahová šachta je přístupná pro obsluhu dveřmi po zastavení plošiny.

Výhodou těchto výrobků je spolehlivost a dlouhá životnost. Jejich konstrukční zpracování vyhovuje všem závazným normám i nařízením. Celá konstrukce výtahu je pozinkována a tím pádem není nutná údržba povrchu.
DE JONG LIFTEN CO, skladový výtah
DE JONG LIFTEN CO, skladový výtah
Plošina je vedena osmi nylonovými kolečky, což zaručuje její tichý chod.

Bezpečnost provozu

Předností těchto zdviží je rovněž kombinace několika bezpečnostních prvků. Nejdůležitějším z nich je oplocení plošiny, které zabraňuje případnému zranění obsluhy.

Vjezdové a výjezdové rampy plošiny jsou opatřené plynovými tlumiči. Ty zajišťují snazší manipulaci při nakládce a vykládce materiálu. Rampy jsou navíc elektromechanicky jištěné proti samovolnému sklopení.

Bezpečnostní brzda je odstředivá. Stavitelný dojezd plošiny pak zajišťuje přesné zastavení. Vjezdové a výjezdové brány jsou také jištěné elektromechanicky. Toto opatření zaručuje otevření dveří jen při dojezdu a zastavení plošiny. Plošina se automaticky zastavuje dva metry před dojezdem do cílové stanice, zazní varovný zvukový signál a poté se znovu rozjede.
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, hřebenový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, teleskopická plošina
DE JONG LIFTEN CO, teleskopická plošina
Lanové výtahy série A

Jsou to stavební výtahy, které uvezou až 400 kilogramů nákladu a hodí se hlavně na menší stavby. Tomu odpovídá i výška sloupu, na kterém je zavěšena plošina. Dosahuje pouhých 7,5 m. Pomocí našroubovaných nástavců pak může dosáhnout až 24 metrů. Plošina se pohybuje rychlostí 24 metrů za minutu. Jeji rozměry jsou 1,4 x 1,2 metrů. Zdviž pohání motor o třífázovém napětí 380 Voltů a výkonu 3 kW. Konstrukce povrchu plošiny je žárově pozinkovaná.

Výtah se uvádí do provozu za pomoci ručního navijáku. Tvoří jej pozinkovaná ocelová konstrukce s příhradovým sloupem pro pojezd plošiny. Základní rám je opatřen dvěma koly. Plošinu pohání ocelové lano, navíjené na buben s reverzním pohonem. To je pozinkované a má průměr 10 mm. Obsluha řídí výtah tlačítky s napětím 42 V. Ty jsou na rozvodové skříni, která je umístěna v základně výtahu. Motor je ovládán pomocí stykačů a koncové spínače jsou nastavitelné.
DE JONG LIFTEN CO, lanový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, lanový stavební výtah
DE JONG LIFTEN CO, s.r.o. Poslat poptávku