Tepelná čerpadla odebírají teplo ze země, vzduchu nebo vody. Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou dělena na vnější jednotku umístěnou na volném prostranství, aby byl umožněn neustálý přísun vzduchu. Ideální je pro její umístění nejteplejší jižní strana pozemku. Vnitřní jednotka je umístěna nejlépe v technické místnosti a je s tou venkovní propojena v jeden okruh. 
Primárním zdrojem pro tepelná čerpadla typu voda-voda je spodní voda z vrtaných či kopaných studen. Před instalací je nutné provést hydrogeologickou čerpací zkoušku, která zjistí, zda je zdroj vody dostačující. Tato čerpadla mají vysoký topný faktor a vzhledem k nízkým nákladům je i krátká doba návratnosti investice. Kromě vertikálních čerpadel voda-voda se však používají i horizontální, kdy je vnější část zařízení (trubek) položena například na dno rybníčku či jezírka.
Posledním zdrojem pro tepelná čerpadla může být země, kdy se energie čerpá pomocí kolektorů. Kolektory mohou mít horizontální umístění v rýhách v nezámrzné hloubce, nebo jsou uložené vertikálně - ve vrtech. Tento typ čerpadla zajistí stabilní topný výkon, nezávislý na venkovní teplotě. Pro vertikální kolektory je zapotřebí větší plocha pozemku a očekávejte rozsáhlejší zemní a výkopové práce.