Využití polystyrenu Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Polystyren zná snad každý. Bílé pěnové kuličky spojené do větších celků se nejčastěji využívají ve stavebnictví jako izolační materiál. Jako stavební materiál se používá již desítky let.

Pochlubit se může vynikajícími tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi. Má nízkou nasákavost, příznivě mechanické vlastnosti a jeho aplikace je snadná. Polystyrénové desky dokážou zamezit velkým ztrátám tepla a proto se používají například pro pokrytí obvodových plášťů budov.

Další nespornou výhodou polystyrenu je jeho zdravotní nezávadnost. Neobsahuje totiž formaldehydy ani radioaktivní látky. Navíc je biologicky neutrální a nepoškozuje zdraví ani životní prostředí. K dostání je i v samozhášivém provedení, které odpovídá stavebním předpisům ve vyspělých zemích.

Přečtěte si aktuálnější článek na téma využití polystyrenu.

Specialitou jsou fasádní prvky. Korpusy u pěnového polystyrenu mají libovolný tvar a štukatérští mistři je dokáží upravit tak, aby byly odolné proti oděru. Jejich montáž je jednoduchá a navíc jejich cena není vysoká, naopak. Díky nim se dají vytvořit oblouky, balustrády a římsy.

Jak už bylo řečeno, stavebnictví není jediný obor, kde polystyren našel uplatnění. Vyrobit se z něho dá i různý nábytek. Jeho velkou výhodou je totiž dobrá opracovatelnost. Vytvořit se dají zaoblené tvary, vyřezávané prvky a mnoho dalších variací. Záleží jen na fantazii. Výhodou je lehkost polystyrenu a tím pádem i snadná manipulovatelnost. Trvanlivost tohoto materiálu je také poměrně vysoká. Někteří odborníci dokonce říkají, že polystyren může v podstatě nahradit dřevěný nábytek.

Polystyren se také používá k výrobě stropních podhledů. K dostání jsou podhledy v podobě dřeva (nejrůznější odstíny), mramoru napodobenin starých dobových stropních kazet či šachovnice, vybírat můžete i ze široké palety pastelových barev. Z polystyrenu si můžete nechat vyrobit i napodobeniny starých trámů. Od těch pravých jsou na první pohled k nerozeznání. Do interiérů se potom z polystyrenu vyrábějí rozety či sloupy. K dostání jsou i polystyrénové sochy, vázy, květináče a dokonce i korpusy do sauny.

Polystyren je určen i pro pěstitele květin. Vločkový polystyrénový granulát slouží jako drenáž.