Vyžeňte škůdce z bytu a zahrady Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Určitě se každý z nás setkal v domě či na zahradě se škůdcem. Vyhnat takového neposedu z domu je mnohdy úkol hodný profesionála. Někteří škůdci jako např. krtek nebo myš dokážou udělat na majetku pořádnou škodu a nejhorší je, že zbavit se jich není jednoduché. Tak jako lidem vadí průvan, zápach či hluk, tak i zvířata jsou na ně citlivá. Mnohdy stačí oprášit osvědčenou radu našich dědečků a babiček, nežli investovat do drahých elektronických zařízení či do jedů a pastí.

Myš v domě
I když život hraboše není věru příliš dlouhý – žije 1 až 4 měsíce, již od třetího týdne života je schopen množit se. Dokáže se tak množit velice rychle. Taková myší rodinka ve spíži není nic radostného, bohužel však ne neobvyklého. Obzvlášť na podzim a v zimě jsou myši hladové.
Klasickou návnadou je pastička, kde obvykle hlodavcům přichystáme něco voňavého jako sýr nebo kus salámu. Další způsob, jak se zbavit myší, jsou prskavky Rodex, které lze pořídit za cca 60 Kč.
Pokud nemáte doma domácí mazlíčky, je možné použít jedovaté návnady. Otrávené škůdce je důležité urychleně zlikvidovat, aby je nepozřela kočka nebo pes.
Ve všech případech je však třeba myslet na to, aby z návnady nebo pastiček nebyl cítit lidský pach, proto je dobré použít gumové rukavice.
S hraboši na zahradě je snad ještě větší potíž než v domě. Tím, že se živí kořeny stromů, keřů a zeleniny, dokážou mnohdy vyplenit celou zahradu. Problémy s hraboši na zahradě mnohdy nelze vyřešit se 100 % úspěchem, je však možné jejich řádění zmírnit - již tím, že zahradu budeme držet v čistotě od spadaných plodů a neposekané trávy. Na zahradě rovněž nenecháváme nic, co by mohlo sloužit myším jako úkryt. Při výsadbě stromů a keřů je dobré kořeny obalit do jemného drátěného pletiva, myši se tak ke kořenům nedostanou. Na kvetoucí cibuloviny (narcisy, hyacinty, tulipány, modřence atd.) např. existují speciální misky, které zasadíme do země spolu s cibulemi.

Tip: Pokud šikmo ke kořenům stromů vyhloubíte díru a nasypete do ní naftalín proti molům, hlodavcům je pach nepříjemný a kořenům se vyhnou.

Krtek na zahradě
Kdo zná krtka pouze z večerníčku, neví, jaký filuta to ve skutečnosti je. Pěkný trávník snadno „dozdobí“ kopicemi hlíny, které jsou pak strašákem všech majitelů okrasných a užitných zahrad.
Ten, komu se podařilo zcela vyhnat krtka ze své zahrady, by zasloužil medaili. Bohužel neexistuje snad žádný přístroj, pomůcka či návod, který by zabral všude. Ideální je zkoušet, co právě tomu vašemu krtkovi vadí. I když někteří zahradnicí pomocí nejrůznějších elektronických odpuzovačů krtka ze své zahrady vyhnali, mnohdy se krtek po čase znovu objevil. Jiní mají zkušenosti, že krtkovi vadila přítomnost kočky na „svém“ teritoriu.
Další možností je zkusit prskavky Rodex nebo přípravek Krtex. Někteří produkty chválí, jiným však přípravky proti krtkům nepomohly.
Svým způsobem jsou krtci velice užiteční a v ČR jsou zákonem chráněni. Dokáží totiž spořádat až polovinu své váhy červů a nejrůznějšího hmyzu.
Jak na vosy a sršně
Možná jste nevěděli, že sršni jsou tvorové užiteční, protože se živí vosami, mouchami a jiným dotěrným hmyzem. Pokud se však v blízkosti vašeho obydlí usídlily vosy nebo sršni s hnízdem, musíte být opravdu ve střehu, obzvlášť, pokud máte malé děti. Jde-li o ohrožení života na veřejném prostranství, můžete požádat o likvidaci sršního hnízda hasiče. V ostatních případech pokud nejste držitelem průkazu alergika, hasiči nezasáhnou a budete si muset poradit buď sami anebo objednat deratizační firmu.
Sami můžete sršně vypudit pomocí přípravku Metathion, který seženete v drogerii nebo lékárně. Přípravkem potřete okolí hnízda, sršni jej pak sami opustí.

Mravenci z domu ven
Mravenci nenadělají takovou viditelnou paseku jako například krtek, v domě je však s nimi potíž. Zpravidla neumějí žít sami – samotný jedinec brzy zahyne. Tvoří tedy společenství, které na zahradě někdy ani nezaznamenáme, doma je však s jistotou nepřehlédneme.
Na zahradě se můžete setkat s mravencem obecným nebo mravencem travním. Škodí na zahradách tím, že chrání mšice.
V domácnosti mravenec farao tzv. faraon dokáže vlézt do každé škvírky, nejvíce se jim však líbí ve spíži.
Mravence vyženete jakýmkoliv sprejem proti lezoucímu hmyzu. Pokud páchá škody právě ve spíži, použít sprej není právě ideální. Můžete však zkusit zaručený „babský“ recept. Mravenci nesnášejí zubní pastu s fluorem. Pokud touto pastou pomažete např. okenní rám, máte jistotu, že jej jediný mravenec nepřeleze.

Jak vyzrát na slimáky
S každým deštěm a za večerních hodin se objevují na zahradách slimáci, kteří dokáží na záhonech způsobit i za jedinou noc velké škody. Ráno vám pak zůstanou z okrasných květin a zeleniny jen oči pro pláč, protože slimáci okoušou, co je právě po ruce. A mají věru mlsné jazýčky. V kompostu je slimák vítaným hostem, protože rozmělňuje měkké části rostlin.
Hubení speciálními přípravky na slimáky jako Mesurol 50 WP nebo Vanish Slug Pellets bývají často finančně nákladné a neúčinné. Nejúčinnější je ruční sbírání do nádoby se solí, která slimákům vadí a popálí je tak, že zahynou.
Další možnost je místa, kde se slimáci vyskytují, posypat dusíkatým vápnem.

A jaké máte vy zkušenosti s hubením a vyháněním škůdců? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a napište nám do redakce