Vyzkoušejte cizokrajnou omítku Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

TADELAKT je marocká minerální omítka, ale zároveň i stará technologie zpracování, kterou využívali již staří Římané pro těsnění cisteren na pitnou vodu. Velkou oblibu si získal pro široké použití v koupelnách, kuchyních, ale i jako dekorativní prvek v obývacích prostorách. 

Marocký štuk TADELAKT je o přírodní materiál bez chemických přísad, odolný vůči vodě a vysoce paropropustný, což je velmi důležité pro udržení příjemného klimatu v místnostech. Zároveň se hodí i pro zdivo s vyšší vlhkostí. Dá se nanášet i na oblé či oválné plochy. Jeho povrch je beze spár, což je i z architektonického hlediska velmi zajímavé. Využívá se proto i do členitých sprchových koutů, kolem van, atypických umyvadel, poliček a doplňků v koupelně.

Mohou se jím potahovat i vany a umyvadla z ytongu. Snáší teplotu až 700 stupňů Celsia a je tedy ideální i na krby a netradiční kamna. Barevnost TADELAKTU je v základním provedení smetanově bílá s viditelnou nestejnorodou strukturou. Použitím stálých zemních a minerálních pigmentů však lze dosáhnout téměř jakéhokoli odstínu. Běžně se tak barva na přání zákazníků domíchá přímo na místě dle originálních vzorů.
Aplikace vyžaduje zručnost a zaškolení. Při nanášení je třeba prokázat cit pro detail, zkušenost a trpělivost. Marocký štuk se nanáší na stabilizované jádrové omítky. Dá se použít na všechny druhy zdiva včetně dřevovláknitých či sádrokartonových příček nebo ploch. Nanáší se ve dvou vrstvách. Po nanesení první necháme materiál mírně zavadnout a ještě před úplným zaschnutím nanášíme speciálním hladítkem druhou vrstvu.

Když je vrstva proschlá tak, že ji lze hladítkem uhlazovat, maximálně ji uhladíme křížovými tahy do zrcadlového efektu. Nyní musíme odhadnout stupeň zaschnutí a celou plochu utahovat speciálním uhlazovacím kamínkem. Činíme tak krouživými pohyby, dokud nevznikne dokonalá porézní utaženost a pěkná optická struktura. 
Foto: Kreidezeit
Foto: Kreidezeit
Foto: Kreidezeit
Foto: Kreidezeit
Nakonec nanášíme štětcem na TADELAKT uhlazovací mýdlo a opět uhlazujeme a leštíme kamenem. Takto upravený povrch je chráněn proti špíně a odpuzuje vodu. Přes pracnost postupu stojí výsledný efekt za to! Výhodou je, že nebudete mít žádnou stěnu stejnou a díky světleným efektům bude každá část interiéru jedinečným originálem.

Firma KREIDEZEIT nabízí marocký štuk ve vlastní receptuře, vyvinuté spolu s Německým výzkumným a zkušebním ústavem materiálu. Oproti tradičnímu marockému materiálu je tento štuk snadněji zpracovatelný a nevznikají v něm žádné trhliny. 
Foto: Kreidezeit
Foto: Kreidezeit
Přírodní barvy a oleje na dřevo KREIDEZEIT Poslat poptávku