Z čeho se skládá stavební systém NOVATOP? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Základ stavebního systému NOVATOP vyráběného z křížem vrstveného masivního dřeva představují CLT panely, přičemž je tento stavební systém tvořen pěti základními prvky nazvanými SOLID, ELEMENT, OPEN, STATIC a ACOUSTIC + vícevrstvými masivními deskami AGROP SWP. 

Systém SOLID je určen pro stěny a příčky, ELEMENT pro stropy a střechy, OPEN pro speciální využití, STATIC pro náročnější střechy a střešní přesahy, ACOUSTIC pro lepší izolaci zvuku. Stavebník si tak může zvolit přesně ten typ stavebního prvku, který je vhodný pro konkrétní část stavby.

Stavební systém NOVATOP je určen pro rodinné i bytové domy. Jednotlivé prvky tohoto systému se vyrábí z křížem vrstveného masivního dřeva, je ucelený, promyšlený a propracovaný. Umožňuje realizaci i architektonicky náročných staveb, běžně však ke stavbám moderních dřevostaveb, ale i k rekonstrukcím (nástavbám, přístavbám, realizaci podkroví, …). Jaké jsou přednosti tohoto systému a co byste měli před stavbou domu vědět?

Stavební systém NOVATOP byl vytvořený a prověřený ve Švýcarsku. A právě technologie křížem vrstveného masivního dřeva je založena na bázi CLT (cross laminated timber) panelů. Podobného principu využívají i další stavební systémy pro výstavbu domů, NOVATOP se od nich ale zásadně odlišuje.
Využití prvků stavebního systému NOVATOP
Využití prvků stavebního systému NOVATOP

Přednosti systému NOVATOP oproti běžným CLT konstrukcím

Základem je při výrobě dobře vyschnuté řezivo na ideální vlhkost 8 procent. To zajišťuje vysokou stabilitu stavebních komponentů a zamezuje tvorbě trhlin. Ostatní stavební systémy pro domy založené na principu CLT konstrukcí zpravidla pracují se dřevem vysušeným jen na 12 procent vlhkosti. Dřevěné stavební prvky pak nedosahují tak vysoké kvality, jelikož pracují – dosychají, a mohou se proto objevovat nevzhledné praskliny.

Povrchová lamela na masivních deskách CLT má v systému NOVATOP tloušťku 9 mm a je vyráběna pouze ze středového řeziva, což zajišťuje vyšší kvalitu (není náchylná ke kroucení). V jiných systémech CLT z masivního dřeva se setkáváme s povrchovými lamelami silnými od 12 do 20 mm a vyráběnými především z bočního řeziva. A právě to snižuje výslednou jakost.
Detail panelu
Detail panelu
Při výrobě stavebních systémů hraje důležitou roli také lepení. Systém NOVATOP využívá lepení v podélných spárách a bočního přítlaku, což pozitivně ovlivňuje i výslednou pohledovou kvalitu povrchu. Povrch je beze spár a jeho vzhled se nemění ani při změně teplot nebo vlhkosti. Proto můžeme v interiéru stavební systém NOVATOP přiznat. Základ desek je lepen melaninem, zatímco u ostatních systémů se běžně používá pouze polyuretan. Velký rozdíl u pohledové kvality je patrný i s ohledem na to, že systém NOVATOP realizuje průběžnou lamelu do 10 metrů, u jiných výrobců CLT panelů se využívají cinkované lamely.

NOVATOP prostě nepředstavuje jen obyčejnou konstrukci z CLT, ale efektivní a promyšlený stavební systém. Proto jsou též panely děleny na více typů podle využití. Například stropy snadno vyřešíme systémem ELEMENT, který je lehčí a přitom má vysokou statickou únosnost. Naopak se pro stropy příliš nehodí systém SOLID, který je pokrytý tenčí lamelou a má proto horší statiku.

Platí též, že u vyšších elementů a větších rozponů vychází NOVATOP oproti klasickým CLT panelům lépe i cenově. Při výrobě je navíc kladen důraz na detaily a řemeslné opracování. Různým požadavkům pro změnu umí dobře vyhovět prvky OPEN, což jsou speciální elementy, které v sobě spojují dimenzování KVH hranolů a vícevrstvé masivní CLT desky. Toto spojení umožňuje různý stupeň prefabrikace při výstavbě.
Zdroj: www.novatop-system.cz
Rodinný dům v Jinonicích postavený ze systému NOVATOP
Rodinný dům v Jinonicích postavený ze systému NOVATOP