Léto prožité na písečné pláži – to je představa většiny Čechů o příjemně strávené dovolené. Sledovat děti stavějící své první architektonické pokusy jen kousek od vašeho ručníku svede mnohé z dospělých, aby taky přiložili ruku k dílu. Jen málokdo si uvědomí, že stavění z písku může být i dnes plnohodnotným způsobem zhotovení konstrukce reálných staveb – a to až do výše sedmi pater. Není řeč o pískových sochách, ale o špičkové technologii výstavby z vápenopískových cihel Sendwix. Poznejte proces výroby a určitě vyberete správný materiál.

Výběr materiálu pro stavbu nebo rekonstrukci je složitý proces, který ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi nejdůležitější patří samozřejmě cena nebo kvalita materiálu. Právě kvalita do velké míry závisí od výrobní technologie. Vápenopískový blok SENDWIX je vysoce sofistikovaný ale zároveň stoprocentně přírodní materiál vhodný zejména pro stavbu moderních nízkoenergetických a pasivních domů. A přitom ve své podstatě spoléhá na materiál, z nějž staví všechny děti na světě – písek. Na otázku jak se vyrábí oblíbený produkt vápenopískový blok pro zdicí systém SENDWIX odpověděl technolog výroby společnosti KM Beta – Ing. Ludvík Pelka. 
Vápenopískové bloky pro zdicí systém SENDWIX
Vápenopískové bloky pro zdicí systém SENDWIX

Informace o materiálu

Vápenopískové cihly jsou vyrobeny z TRADIČNÍHO A PROVĚŘENÉHO MATERIÁLU – a toto kvalitní zdivo se používá více než 100 let. Zdící systém z vápenopískových cihel KMB SENDWIX od největšího českého výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel společnosti KM Beta a.s. je prvním uceleným a certifikovaným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Byl navržen pro energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní domy.

Jak se dělá SENDWIX

Základem SENDWIXU je vápenopísková cihla nebo blok. Hlavní surovinou pro jeho výrobu je unikátní křemičitý písek, jehož ložisko se nachází v oblasti zvané Moravská Sahara. Jeho hlavní výhodou je vysoký obsah oxidu křemičitého. Na začátku výroby se smíchá oxid křemičitý (87%), oxid vápenatý (8%) a voda (5%). Výsledná směs se nechá cca dvě hodiny odležet v reaktoru, aby proběhly reakční procesy doprovázené objemovými změnami. Posléze se polosuchá směs lisuje v plně automatických hydraulických lisech. Pro nosné zdivo KMB SENDWIX se vyrábějí bloky v tloušťkách 175, 200, 240 a 300 mm. Připravené bloky se pak vytvrzují v autoklávu – při teplotě cca 220 °C a vysokém tlaku. Výsledné vápenopískové bloky požadovaných formátů pak manipulátor ukládá přímo na palety, které pokračují do balící linky. 
Rychlé dělení vápenopískové tvárnice
Rychlé dělení vápenopískové tvárnice

Zkoušky

Každý nový výrobek je podroben tzv. zkoušce typu, kterou na základě přesně stanoveného postupu prověřuje Technický a zkušební ústav stavební v Brně. Testují se všechny parametry stanovené evropskou normou EN 771-2 jako normalizovaná pevnost v tlaku, objemová hmotnost, rozměry, apod. Kromě testů nových výrobků se pravidelně, po vyrobení určitého objemu, provádí tzv. periodická výrobně kontrolní zkouška, kde se tyto hodnoty opětovně prověřují. Po výsledku zkoušek je výrobce povinen vytvořit CE štítek a evropskou normou požadované Prohlášení o vlastnostech výrobku. Tyto jsou k dispozici na webových stránkách výrobce www.kmbeta.cz. Pro lepší kontrolu zákazníků slouží QR kódy vytištěné na paletách, podle nichž lze identifikovat konkrétní šarži výrobku, vlastnosti i datum výroby.
Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá
Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá
Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá
Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá

Využití

Vápenopískové cihly (VPC) a bloky se dají použít pro obvodové i vnitřní nosné zdivo. V interiéru se využívají pro nosné, i výplňové dělící stěny a to především pro svou vysokou pevnost v tlaku a zvukově izolační vlastnosti, vysokou tepelnou akumulaci a požární odolnost. Pro výše uvedené vlastnosti jsou vápenopískové cihly ideálním materiálem také pro vyzdívání tepelně izolačních vícevrstvých obvodových stěn. 
Výhodou navíc je, že dům ze SENDWIXU si postavíte svépomocí – pro výstavbu postačí trocha zručnosti a kvalitní projektová dokumentace. Pokud se vám představa domu z písku zalíbila, navštivte stránky www.kmbeta.cz, kde najdete spoustu dalších informací o této unikátní stavební technologii.