Z čeho vykouzlit nové bytové jádro? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Původní, nejčastěji umakartové bytové jádro lze postavit z mnoha materiálů, například i z pálených cihel či keramických tvárnic. Nejčastěji se ale rozhodujeme mezi sádrokartonem a pórobetonem. Příčky z těchto materiálů jsou lehké a nezatíží statiku domu, výstavba poměrně čistá a rychlá. Sádrokartonovou příčkou se pak snadno vedou rozvody, jelikož není třeba sekat drážky.

Bytové jádro z pórobetonu

Pórobeton je materiál vhodný pro výstavbu i rekonstrukci (zejména bytových jader). Změna dispozice starého bytu dokáže "přestěhováním“ zdí divy. Interiéru tak může získat zcela jinou atmosféru. Majitelé bytů se často nestačí divit, jak prostorný a plný světla se najednou interiér jeví, přitom dosud působil smutně a stísněně. A koupelna? Ta prostě vyroste.

Díky dutinám – pórům je pórobeton lehčí než beton. Kromě řezání je snadné i vysekávání, vrtání otvorů či vyřezávání drážek. Z pórobetonu se vyrábějí tvárnice, pro potřeby tenkostěnných příček takzvané příčkovky. K jejich spojení postačí jen tenká vrstva malty. Nebo můžete zvolit lehké pórobetonové panely, které se montují k sobě. Pórobeton zvukově a tepelně dobře izoluje, což je také důsledek pórovitosti materiálu, která vzniká speciálním postupem při výrobě. Další příjemnou vlastností je odolnost vůči výkyvům vzdušné vlhkosti. V koupelnách můžeme přímo na neomítnutý pórobeton lepit keramické obklady či obklady z jiných materiálů.

Pórobeton se považuje se za materiál ekologický. Při jeho výrobě nevzniká velká uhlíková stopa. Výchozími surovinami jsou při jeho výrobě vápno, cement a hliník. Z pórobetonových dílců se staví snadno a poměrně rychle, protože jsou z výroby rozměrově velmi přesné.
Výstavba příčky z pórobetonu
Výstavba příčky z pórobetonu

Bytové jádro ze sádrokartonu

Sádrokarton známe v podobě desek. Jde o materiál, který někdy kromě sádry a speciálního papíru obsahuje skleněná vlákna pro vyztužení. Sádrokarton je často jediným řešením tam, kde by statika stávající budovy prostě neunesla další cihlové zdi bez rizika pro její obyvatele. Tento materiál je opravdu lehký, při manipulaci s tenkými deskami se stavebníci příliš nenadřou. Pracují na sucho, veškeré starosti s maltou a čekáním na vyschnutí zdi odpadají.

S deskami můžete kouzlit dle své fantazie

Sádrokaton výborně poslouží pro rychlou změnu interiérů, rozčlenění prostoru, přepažení větších místnotí. Interiér dokáže změnit k nepoznání a to bez zbytečně velkého nepořádku. Skryje nevzhledná zákoutí, vytvoří podhled nebo začistí jako obklad členitý prostor podkroví. Stejně jako u pórobetonu lze sádrokartonové desky řezáním snadno upravovat na požadovaný rozměr. Jejich zvukově izolační vlastnosti jsou dobré, navíc se sádrokartonové příčky vyplňují izolační vatou, která zvuk tlumí účinněji. Pro místnosti s vyšší vhkostí (koupelny) je třeba použít desky impregnované a tedy ty zelené. Podle červeného potisku poznáte desky, které navíc splní požadavky na požární bezpečnost.
Zelené sádrokartonové desky odolávají vlhkosti, jsou impregnované
Zelené sádrokartonové desky odolávají vlhkosti, jsou impregnované
Tmelení sádrokartonové příčky
Tmelení sádrokartonové příčky
Sádrokartonový stropní podhled - tmelení
Sádrokartonový stropní podhled - tmelení
Obkládání koupelny
Obkládání koupelny
Malá koupelna, ale nová
Malá koupelna, ale nová

Kde se uplatní spíše klasické zdivo

Staré dobré cihly můžete použít např. na vyzdění koupelny, pokud se konečně chcete zbavit umakartu z dob kdy byl váš dům ještě novostavbou. Zkrátka všude tam, kde jste přesvědčeni, že nová zeď má už zůstat na svém místě do konce životnosti stavby. Její bourání totiž není nic snadného. Stavební práce  mohou naopak proběhnout velmi rychle, pokud zvolíte příčkovky broušené na přesný rozměr.

Příčkovky jsou vypalované, díky své pevnosti tedy opravdu hodně vydrží a jsou velmi odolné proti nárazu. Mají podobu plných cihel nebo pórovitých tvárnic. Nejtenčí stěna může mít pouhé 4 mm, pro kvalitní zvukovou izolaci ale volte zdivo silnější. I tak osvědčený klasický prvek jako je cihlová zeď může být vylepšen. Výplň z cementu či betonu ještě více zvýší pevnost a dodá neprůzvučnost. Pozor však na statiku budovy, ne vždy lze nahradit umakart tradičním zdivem.

Zdroj: Janeček
Příčky z tradičních pálených cihel
Příčky z tradičních pálených cihel
Novým jádrem lze změnit dispozice bytu a koupelnu zvětšit
Novým jádrem lze změnit dispozice bytu a koupelnu zvětšit
Nová koupelna, v menších koupelnách jsou praktické vanové zástěny
Nová koupelna, v menších koupelnách jsou praktické vanové zástěny
Příjemné odstíny potěší nejen malé
Příjemné odstíny potěší nejen malé