Rolovací mříže ochrání soukromý majetek Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek Kdo nechcete prosklenými či otevřenými prostory lákat zloděje a vandaly, kterým mnohdy stačí jen něco poničit, využijte rolovací mříže s jednoduchým ovládáním. Je to překážka, která na první pohled odradí, mnohonásobně ztíží přístup a vy máte značně větší ochranu nad svým či firemním majetkem.

Rolovací mříže do obchodů, ale nejen tam

S rolovací mříží zvýšíte ochranu všech prosklených částí a otevřených prostor vůbec. Ať už jsou to pasáže v obchodních centrech, kde se bez nich prakticky neobejdete, venkovní výlohy obchodů, vjezdy, průjezdy nebo okna vašeho domu či chalupy. Bohatě stačí, když vandal jen poničí sklo nebo cokoli jiného, rolovacími mřížemi to však výrazně eliminujete. Jednou z největších výhod je, že pokud rolovací mříž nepotřebujete, jednoduše ji vysunete a máte ničím nerušený výhled, vjezd, ale i pohled do vitríny či pasáže.

Jak fungují

Rolovací mříže jsou vyrobeny z pevně pospojovaných horizontálních profilů, které se pohybují v bočních vodících lištách a jsou navíjeny na torzní tyč. Manuální manipulace s nimi je jednoduchá, zvládne ji v podstatě kdokoli. Pro ještě jednodušší ovládání pak můžete zvolit provedení motorové.

V tom případě se mříže rolují automaticky pomocí klíčového nebo tlačítkového spínače, dálkového či centrálního ovládání, vždy podle vaší potřeby. Umístění pohonu může být centrální, ale také boční. Nezapomeňte na zámek, pro maximální ochranu je žádoucí právě uzamykatelnost mříží. Zámkový systém se osazuje do ukončovací spodní lamely.
Foto: Mont-lock, detail rolovací mříže a zámku
Foto: Mont-lock, detail rolovací mříže a zámku
Foto: Mont-lock, typy mříží - vzory Gala, Luxon a Microforata
Foto: Mont-lock, typy mříží - vzory Gala, Luxon a Microforata
Vyberte si, jaký druh se vám hodí

Kdo se rozhodnete pro rolovací mříže do prosklených výkladců či obchodních jednotek, je nejlepší objednat je od dodavatele rovnou s prosklenou výlohou. Ale samozřejmě je můžete nechat nainstalovat i dodatečně. Podle místa použití si vyberte hned z několika variant designu a zpracování jednotlivých mříží. Rolovací mříže se vyrábějí od 1,2 metru šířky až po nadstandardní velikosti o rozponu 15 metrů.

Rolovací mříže pásové nebo trubkové?

Pokud chcete zvolit mříže, které prosklenou stěnu či výlohu naprosto ochrání od mechanického poškození, měli byste zvolit lamely profilované z ocelového pásu, které mají navíc sílu až 1,1 milimetru. Jednotlivé lamely jsou spojené válcovanými zámky a skrz staženou mříž se ke sklu prakticky nedá dostat žádným předmětem. Jsou vhodné do otvorů o rozponu až 15 metrů. Nevýhodou je omezená průhlednost v době, kdy jsou mříže stažené.

Máte-li zájem, aby i přes stažené mříže bylo do výlohy vidět, aby do průjezdu či vjezdu byla větší prostupnost vzduchu, sáhněte po mřížích z ocelových pozinkovaných trubek vedených vodorovně. Ty jsou buď v rovnoběžné linii (celkový profil jako cihlová zeď), nebo vytvarované do vlnovky, ale vždy spojené lisovanými sponkami. Typ vytvarovaný do vlnovky může být navíc doplněn vloženou vodorovnou trubkou, která zvyšuje mechanickou pevnost.
Foto: Mont-lock, rolovací mříž
Foto: Mont-lock, rolovací mříž
Použitý materiál a barevné provedení

Jednotlivé lamely i trubky jsou vyrobené z kvalitní oceli – hliníku, povrch je upraven pozinkem nebo zinkochromátem. Propojení trubek je zajištěno sponkami, které jsou lisované také z ocelového pozinkovaného plechu. Díky tomu si můžete vybrat nejrůznější barevné provedení dle vzorníku RAL, nebo zvolit standardní provedení v barvě pozinkované oceli. Hmotnost mříží je od 8 kg/m2, vždy podle použití oceli a provedení.

Stavební připravenost

Rolovací mříže se montují přímo do stavebního otvoru, nebo za otvor. Je ale důležitá stavební připravenost před samotnou montáží. Kromě stavebního otvoru musí být dokončené také ostění na hladkou omítku a hotová podlaha. Pokud zvolíte motorové ovládání mříží, je nutná elektrická přípojka (samostatné jištění 6 až 30 A dle velikosti rolety). Umístění vývodů už záleží na vaší dohodě s odborníkem, který rolovací mříže instaluje.
Foto: Mont-lock, rolovací mříž
Foto: Mont-lock, rolovací mříž
Foto: Mont-lock, rolovací mříže
Foto: Mont-lock, rolovací mříže