Zabezpečte si střechu proti pádu sněhu Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Střechu netvoří pouze tašky, ale i celá řada střešních doplňků. V zimním období hrají hlavní roli protisněhové zábrany a další prvky, které nás chrání před nebezpečím padajícího sněhu a ledu. Kompletní střešní systémy zahrnují ucelený sortiment různých zařízení, doplňků, protisněhové tašky atd. Pro správně navrženou a zrealizovanou střechu s kvalitním vybavením nebudou přívaly sněhu a silný vítr až tak velkým problémem.

Zvláště u nezateplených střech se setkáme s problematikou rychlejšího odtávání sněhu a s ním spojenými sesuvy. Tomuto riziku zabrání sněhové zábrany. Vyrábí se z různých materiálů (plast, pozink, poplastovaný kov) a barevně je lze sladit s designem střechy. U nových střech se s protisněhovou ochranou počítá již v projektu.

Sněholamy

Jako sněholamy se používají protisněhové háky a mříže, které při tání rozdělují velké nebezpečné kusy sněhu na menší části, čímž se snižuje riziko vzniku škod. Vždy se vyplatí vybírat vhodný doplněk z ucelené systémové řady od stejného výrobce, od kterého máme celou střechu. V žádném případě se nedoporučuje vyrábět střešní doplňky svépomocí. Sněholam tvoří nosné tašky se závěsným hákem, mříž sněholamu a spojovací svorky. Sněholamy se nejčastěji používají v oblastech s vyšším sněhovým zatížením (zde se aplikují i v několika řadách), ale využívají se i nad vstupy a podobně.
Protisněhové háky
Protisněhové háky

Protisněhové zábrany

Protisněhové zábrany jsou běžným střešním doplňkem, který najdeme v doplňkovém sortimentu většiny výrobců. Instalují se na střechu i dodatečně, a to bez ohledu na druh střešní krytiny. Protisněhové desky podobné kovovému roštu a trubkové systémy zabrání sesuvu sněhu dolů ze střechy. Trubkovou protisněhovou zábranu tvoří až 3 trubky nad sebou, které dovedou zadržet velké množství sněhu. Zastavený sníh postupně odtává a voda odtéká okapovým systémem.

Protisněhové tašky

Jde o speciální druh tašky s výstupky. Protisněhové tašky sice nedokážou zadržet sníh na střeše, ale sjíždějící sněhová hmota je neustále rozdělována na menší kusy. Ty odpadávají po menších částech do okapů. "Výstupek" působí nenápadně, esteticky a je účinnou ochranou proti náhlému skluzu sněhu ze střechy. Výpočet - kolik protisněhových tašek je na střechu nutné instalovat, se provádí podle sklonu střechy, sněhové oblasti a podle tabulky výrobce.
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Protisněhová trubková zábrana a háky
Protisněhová trubková zábrana a háky
Protisněhové tašky
Protisněhové tašky
Protisněhové deskové zábrany
Protisněhové deskové zábrany
Nebezpečí na střeše
Nebezpečí na střeše
J. T. STŘECHA s.r.o. - kompletní realizace střech Poslat poptávku