Krásná a prakticky zařízená zahrada Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Podle kalendáře je jaro již v plném proudu a navzdory ne úplně ideálnímu jarnímu počasí je třeba začít s pracemi na zahradě. Zahrada po zimě vyžaduje běžnou údržbu i větší zásahy a změny. S některými zásahy si ale sami většinou neporadíme a raději požádáme o spolupráci odborníky. Jaké jsou nejdůležitější jarní práce na zahradě a kdy je třeba oslovit zahradnickou firmu?

Zdravý a krásný trávník je základ

Krásný trávník je základem zahrady, proto by se první jarní práce na zahradě měly věnovat právě jemu. Důležitý je jeho pečlivý úklid a provzdušnění pomocí hrábí, které nám odstraní proschlé části, či nežádoucí mech. Přetrvávající mech nám pomůže odstranit také mletý vápenec, kterým trávník posypeme. Použít ale můžeme místo hrábí i lehkou zahradní mechanizaci.

Po zimě se v trávníku dokonce mohou objevit i holá místa, která je třeba dosít. Potom musíme zakoupit kvalitní osivo a také hnojivo podporující růst nového trávníku.

Rozhodnete-li se založit nový trávník, není od věci vzít si na pomoc odborníky. Dobře založený trávník vydrží při vhodné péči dlouhá léta. Pokud si nejste jistí, že nový trávník dokážete udržet v požadované kvalitě, profesionálové se postarají i o následnou péči, která zahrnuje přihnojování trávníku a jeho dosev.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: Zahradnictví ANTIARIS
Foto: Zahradnictví ANTIARIS
Krásné záhony bez plevele

Plevel v záhonech je noční můrou každého zahrádkáře, proto je vítaný jakýkoli druh pomoci. S bojem proti pleveli je dobré začít hned na začátku jara, ještě než začne kvést. Plevel můžeme odstranit mechanicky pomocí rycích vidlí. Při této činnosti je však nutné dávat pozor, abychom plevelu neodřízli pouze vrchní část, ale odstranili celou rostlinu i s kořeny.

Pro ekologické zahrádkáře existuje také způsob, jak se plevele zbavit prevencí. Jejím hlavním principem je omezení přístupu světla. Můžeme využít mulčování, kdy na povrch záhonu aplikujeme organický materiál v silné vrstvě (10 až 15 cm). Stejně nám ale poslouží i vrstva štěrku nebo fólie. Fólii pak můžeme nechat na některých užitkových záhonech i po celé vegetační období rostlin, například u jahodníků. Běžné je dnes zamezení přístupu světla mulčováním, štěrkem i fólií kolem okrasných dřevin.

Účinnou zbraní je také chemický postřik různými typy herbicidů. Při výběru herbicidu je opět dobré poradit se s odborníky v zahrádkářství. Menší plochy můžete snadno postříkat ručně. Netroufnete-li si však na postřiky větších ploch, profesionálové na tuto činnost využijí zádové postřikovače, se kterými je postřik velmi rychlý.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Když si nevíte rady s novou zahradou

Založit novou zahradu od základu není nic jednoduchého. Pokud se do této práce chcete pustit sami, je třeba nastudovat nemálo oborů. Současným trendem je však spíše požádat o radu zkušené odborníky. Od projektu až po realizaci, případně jen její část. Protože však budeme zahradu užívat právě my, bude nás odborník potřebovat. Cílem jeho práce je realizace našich přání a proto nová zahrada vznikne na základě konzultací.

Nejprve s námi bude konzultován právě projekt. Před navržením zahrady je důležité promyslet, k jakým účelům bude zahrada sloužit (relaxace, prostor pro hraní dětí, užitková zahrada, sad, …). Důležité je, jaký typ zahrady preferujeme a jaký prvek v ní bude převládat (voda, kámen, zeleň, …).

V první fázi realizace zahrady nás čekají především terénní práce, výstavba nejrůznějších kamenných zídek, případně vytvoření vodních ploch. Pak se začínají budovat dřevěné altánky a terasy. V závěrečné fázi se vysazují dřeviny a okrasné rostliny a vysévá se trávník. Nakonec připravíme i užitkové záhony.

Všechny práce na zahradě, na které si netroufnete, můžete svěřit do rukou odborníků ze zahradnictví Antiaris. Kromě dílčích služeb vám ve své prodejně nabídnou i mnoho druhů dřevin a jiných rostlin. Návrh zahrady, kterou si necháte od zahradnictví Antiaris realizovat, pak získáte ZDARMA.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Zahradnictví - ANTIARIS s.r.o. Poslat poptávku