Zahradní architekt poradí s rekonstrukcí zahrady Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

U nových domů je zodpovězení otázky, jak má zahrada vypadat a fungovat, poměrně jednodušší, neboť v rámci celého projektu se většinou navrhuje i okolí domu. U starších domů je však nutné ve většině případů přistoupit k rekonstrukci.

V první fázi změn je zapotřebí důkladně promyslet účelnost a využití celého prostoru zahrady. Každá rodina je nějak strukturovaná a má své priority. Proto se musí definovat, zda bude zahrada místem pro hrátky malých dětí, pejsků nebo pro zeleninové záhony, květiny či jezírka apod. Na trhu existuje spousta
odborné literatury, která dokáže pomoci ujasnit si názory a která může být do jisté míry průvodcem rekonstrukce.

Naše doporučení je však prosté – poradit se s odborníky. Málokdo je zkušeným zahradníkem a navíc projektantem. Je pravdou, že odborná pomoc něco stojí, ale také přináší v delším horizontu mnoho užitku. Zahrada je v mnoha ohledech místo pro relaxaci, ať již jakéhokoliv druhu. Ze zkušenosti vyplývá, že již po prvních konzultacích s odborníky zjistíte, na co všechno jste zapomněli.

Proto je dobré klást velký důraz v samém začátku na detailní rozkreslení prostoru včetně rozmístění jednotlivých stromků, keřů, účelových ploch atp. Není to jen kus papíru s obrázky stromků, ale důmyslně promyšlený prostor pro relaxaci a volný čas celé rodiny. Orientační cenové rozpětí za projekt zahrady do 1.000 m2 se pohybuje od 8.000 do 20.000 Kč.
Po ukončení teoretické části přípravy na změnu zahrady nastává další fáze a tím je výběr zahradnické firmy, případně realizace zahrady svépomocí. Zahradnická firma mnohé usnadní, ale je nutné počítat s dalšími finančními prostředky navíc. Budovat zahradu svépomocí je zcela určitě časově náročnější (i několik let). Rozpočet zahradnické firmy se nedá dopředu odhadnout, protože řešení je opravdu mnoho.

Pokud se rozhodnete využít služeb zahradnické firmy, je dobré podívat se na reference firmy, její možnosti, zázemí a přístup k řešení problematických detailů. Firma by měla nejen umět stanovit rozpočet a časovou náročnost, ale také by měla podrobně poradit jak o zahradu pečovat.

Autoři: Ivan Sklenář /Jan Matyšek
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku