Větší plochy zámkové dlažby položí stroj Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Rozhodli jste se pro zámkovou dlažbu, ale potřebujete vydláždit velkou plochu? Pak máte dvě možnosti – zadáte práci dělníkovi, který musí pokládat jeden prvek po druhém, nebo se domluvíte s odbornou firmou a pokládku necháte realizovat strojově. Od jak velké plochy je tato varianta výhodná a dává smysl a co všechno s sebou využití takové technologie přináší?

U jak velké plochy strojovou pokládku zvolit?

Strojová pokládka je především výsadou realizace dlažeb o velkých plochách, jako jsou například sídliště či parkoviště, které by se jen velmi těžko pokládaly ručně. Existují však situace, při kterých se zapojení techniky vyplatí i u menších ploch. Vzhledem k vyšší časové náročnosti ruční pokládky dlažby se vám zapojení stroje může vyplatit už od ploch o velikosti 100 až 200 m2.

Jak stroje na pokládku dlažby fungují?

Moderní stroje pro pokládku zámkové dlažby mají tak příznivé parametry, že zvládnou i několik různých úkonů a i proto se staly oblíbeným pomocníkem mnohých profesionálů. Kromě přesné manipulace s dlažbou (díky speciálním kleštím) a její pečlivé pokládky zvládají stroje také následné zapískování či zametení plochy. Díky kombinaci těchto funkcí spolu s vysokou výkonností stroje lze za jedinou směnu položit několik set metrů čtverečních plochy. Stroj určený pro pokládku dlažby váží o něco méně než osobní automobil a jeho výška nepřesahuje dva metry. Je také schopný manipulovat s velkou hmotností a to i ve výšce přes půl druhého metru. Proto jej lze využít i pro vydláždění větších hal nebo garáží.
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Omezení strojové pokládky

Stroj odebírá jednotlivé vrstvy dlažby nastavitelnými kleštěmi tak, jak jsou připravené na paletě. Je proto nutné dohlédnout na to, aby nám byla dlažba na paletě také dodána. Zároveň není z tohoto důvodu možné realizovat strojovou pokládkou nějaké vzory v dlažbě. Teoreticky tato možnost přichází v úvahu, pokud by již sám výrobce zajistil položení vzoru přímo na paletu, tento postup se ale v praxi nevyužívá. Náročnější vzory, záhyby či okrajové plochy se tedy dodnes neobejdou bez lidské ruky. Pokládku proto realizují vždy dva pracovníci – jeden řídí stroj, druhý dlažbu dorovnává ručně.

Ne každý typ dlažby je vhodný

Pokud jde o omezení toho, jaký typ dlažby lze strojem pokládat, pak se vše odvíjí od hmotnosti stroje, který musí být schopen po dlažbě přejet, aniž by ji poškodil. Nejslabší typy dlažeb tedy použít nelze. O tomto, stejně jako o konkrétních tvarech jednotlivých dlažebních kamenů, které stroj zvládne pokládat, je pak potřeba se poradit přímo s odbornou firmou, jež bude pokládku realizovat. Platí však, že můžeme pro strojovou pokládku využít zhruba 80% druhů dlažby z dostupné nabídky většiny výrobců.
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Co musíte vy sami připravit a zajistit?

Součástí stavební přípravy před samotnou pokládkou je připravit pláň tvořenou zhuštěnou štěrkovou podkladní vrstvou. Pro extrémně zatěžované plochy se pak jako poklad musí použít kamenivo zpevněné cementem. Protože stroj se potřebuje na danou plochu nějak dostat, je nutné mu zajistit možnost vjezdu na pozemek – prostranství s pevným plotem a úzkou brankou proto nemají šanci. Na co myslet nemusíte, je přístup k elektrické energii, protože stroj má vlastní pohon.

Nejste si jisti, zda by se strojová pokládka zámkové dlažby hodila i pro vás? Obraťte se na zkušené odborníky z firmy Zámková dlažba – Tojflová, kteří vám rádi poradí a zodpoví všechny další dotazy.
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Foto: Zámková dlažba - Tojflová
Zámková dlažba - Tojflová Poslat poptávku