Září kraluje v zahradách Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky S koncem letních prázdnin přichází pomalu konec léta. Listy mění barvy ze zelené na žlutou, červenou a hnědou. A my kolem té barevné nádhery chodíme často bez povšimnutí. Dny se zkracují a pryč jsou teplé večery. Ale ani tohle by nás však nemělo odradit od prací na zahrádce, kterých je na začátku podzimu více než dost. Začíná období sklizně…

Ovoce

Sklízíme podzimní odrůdy jablek (Šampion, Vanda, James Grieve Red, Selena, Lotos) a hrušek (Armida, Boscova lahvice, Charneuská, Elektra, Konference, Nitra, Vila). Pokud začínají opadávat zimní odrůdy a semena jádřince jsou tmavá, pomalu sklízíme i zimní odrůdy.
Po sklizni rybízu odstraňujeme suché a slabé větvičky, které by znesnadňovaly dozrávání v příští sezóně.
Vysazujeme jahodníky, u starých jahodníků prostříháváme staré a suché listy a šlahouny, které by rostlinu zbytečně vysilovaly. Šlahouny můžeme použít při množení.

Zelenina
Sklízíme rajčata, papriky a cibuli. Na přelomu září a října je čas vykopat brambory. Košťáloviny a kořenová zelenina v tomto období hodně roste, a proto je třeba vydatně zalévat.
Začátkem měsíce sejeme zimní salát a ředkvičku.

Rostliny
Na záhonech nás těší květy jiřinek, třapatek a listopadek. Z cibulovin jsou to lužanky, které si snadno můžeme splést s šafrány.
Na záhony vysazujeme kvetoucí dvouletky (macešky a pomněnky), protože je půda ještě dostatečně teplá. Je nejvyšší čas na cibuloviny – tulipány a narcisy, jenž nás budou svými květy těšit také na jaře. Na záhony sázíme cibule lilií, sejeme hrachor vonný. Bude kvést mnohem dříve, než kdybychom ho seli na jaře.
Po odkvětu mají trvalky krátké období klidu. Než se na počátku podzimu probudí k životu, můžeme je dělením množit, např. pivoňky, kamzičník, plaménky ostronožky, kosatce…
Pro urychlení vysazujeme cibulnaté květiny (hyacinty, narcisy, tulipány a šafrány) do květináčů. Hyacinty sázíme po jedné cibuli, tulipány po třech, šafrány po třech až pěti kusech.
Dáváme pozor na první mrazíky. Některé trvalky jsou na mráz velice citlivé, např. pelargonie, jiřinky a fuchsie. Pokud mrazem zčerná nadzemní část jiřinek, rychle je vyrýpneme ze země ven. Uskladníme je na suchém místě.
Vyrýváme hlízy raně kvetoucí odrůdy mečíků.

Trávník
Trávník hrabeme, provzdušňujeme a provedeme ještě poslední sestřih před zimou. Přihnojujeme jej hnojivem určeným pro podzim; letní hnojivo na trávníky má totiž příliš mnoho dusíku. Máme-li trávník samý mech, použijeme prostředek na jeho odstranění rovněž vhodný pro podzimní období. Holá místa na trávníku dosíváme.

Stromy a keře
Měsíc září je nejvhodnější měsíc pro výsadbu jehličnatých a stálezelených dřevin s baly. Vydatně zaléváme.

Jaké zářijové práce na zahradě nemáte rádi? Napište nám.