Zateplovat okna či je vyměnit za nová? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Řešíte problém starých oken, která nesplňují tepelně izolační schopnosti a vás to stojí zbytečně zbytečně moc peněz? Pokud jsou vaše stávající okna v dobrém stavu, vyplatí se uvažovat o jejich zateplení a vůbec celkovém repasování. Náklady na obnovu oken jsou několika násobně nižší, než jejich výměna za nová. Položili jsme podstatné a zajímavé otázky Bc. Ivetě Spíchalové ze společnosti Apis - zateplování oken.

Mnozí lidé uvažující nad způsobem, jak uspořit peníze za vytápění a eliminovat tepelné ztráty, bez váhání zvolí kompletní výměnu oken. Existuje však i levnější varianta – zateplování oken. Má vůbec smysl zateplovat původní okna?

Na tuto otázku nelze jednoznačně od stolu odpovědět, není možné ji paušalizovat. Rozhodující je stav oken, který by měl odborník na slovo vzatý posoudit a doporučit možné řešení. Pokud je stav oken vyhovující, přichází na řadu zpracování cenové nabídky. Vše je bezplatné. Zákazník se předem seznámí s tím, jak bude okno po zateplení vypadat a jak fungují z hlediska tepelné izolace různé druhy skel.

Uvažujete o zateplení stávajících oken, avšak vás láká myšlenka snadnější údržby bez šroubování oken, a proto se spíše přikláníte k výměně stávajících oken za okna nová?

U zdvojených oken jsou dvě možnosti montáže. Při první možnosti v nich zůstává vnitřní sklo na místě a venkovní se nahrazuje izolačním dvojsklem – což je sice cenově výhodnější varianta, avšak při mytí musíte okna nadále šroubovat.

Druhá varianta je dražší, avšak docílíte toho, že při údržbě nebudete muset okna šroubovat. Odstraní se obě skla, rám se napevno sešroubuje a poté se nainstaluje izolační dvojsklo. U této varianty bohužel není možné zachovat stávající vnitřní žaluzie. Údržba je jednoduchá jako u plastových moderních profilů.
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Na první pohled se může zdát, že je zateplování oken je technicky náročná montáž. Jaká je skutečnost? Na co je nutné se připravit?

Montáž je rychlá, bez jakéhokoliv bourání a následného náročného úklidu. Z toho plyne, že vše probíhá bez omezení provozu užívaných prostor. Uvolněním fixačních zasklívacích lišt rámů lze stávající sklo bezpečně vyjmout a poté vsadit na jeho místo sklo nové. U běžného typu bytů je vše otázkou několika hodin, montáž je proto možné provádět i v zimním období. Ve většině případů zůstávají zachovány stávající vnitřní žaluzie a předokenní rolety.

V médiích se v současné době neustále diskutuje o dotačním programu Zelená úsporám. Mnozí žadatelé, kteří svá okna již vyměnili před několika lety, často narážejí na velký problém – nesplňují předepsaný koeficient prostupu Uw. Může i pro ně být řešením zateplení oken?

Samozřejmě ano. Lze konstatovat, že investičně nejvýhodnějším způsobem je právě zateplení stávajících oken. Pro přesklívání nejsou vhodná běžně používaná trojskla o tloušťce větší než 24 mm. I zde však existuje východisko. Je jím izolační sklo vybavené meziskelní fólií heatmirror, oddělující meziskelní prostor na dvě nezávislé izolující komory naplněné směsí inertních plynů. Fólie má minimální tloušťku a i u omezené šířky zasklení garantuje požadované izolační schopnosti.
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
U jakých typů oken lze použít metodu zateplení?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Zateplit lze okna zdvojená i špaletová. Své řešení má i zateplení kovových rámů či konstrukcí, kde se používá pro odlehčení konstrukce kombinace dvojskel s polykarbonátem. Metoda zateplení se bez problémů aplikuje u oken střešních, eurooken, oken plastových i dřevěných. Zajímavostí je zateplení luxfer.

Za zmínku stojí fakt, že  zateplení oken se velice úspěšně používá u historických objektů, zejména proto, že nedochází ke změně původního vzhledu budovy jako při celkové výměně oken.

Je zmiňovaná metoda osvědčená a běžně používaná?

Na tuto otázku by měli odpovědět sami zákazníci. Naštěstí najdete v našich referencích celou řadu spokojených zákazníků, kteří mají vlastní zkušenosti. Metoda je běžně používaná jak v soukromém, tak i průmyslovém sektoru. Vypovídající je i doba, po kterou úspěšně fungujeme nejen na  českém trhu.
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Foto: Apis - zateplování oken
Apis - zateplování oken, s.r.o. Poslat poptávku