Zatočte s plevelem v trávníku Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Hebký a hustý trávník bez nepříjemného plevele by jistě chtěl mít každý majitel zahrady. Do odplevelení se však často nikomu nechce, zvlášť když je jím trávník doslova prorostlý. Nejúčinnější metodou je prevence a použití trávníkových hnojiv s herbicidy, které bojují s dvouděložným plevelem od rané fáze jeho růstu. Jak ale postupovat v okamžiku, když už zelený pažit vytlačily pampelišky, bodláčí a pýr?

Mechanická likvidace

Porost je možné udržovat mechanickým vytrháváním plevele, při kterém je však nezbytné vytrhávat nežádoucí rostliny i s  kořeny. Pokud totiž zbavíte pampelišky nebo pýr jenom listové části nad zemí, porostou v klidu dál a vaše snaha tak přijde vniveč.

Zásah chemie

Pokud váš trávník trápí drobnější plevele, je načase vzít si na pomoc trávníkové hnojivo s herbicidy. Na trhu jsou dnes již přípravky obohacené i o další složky nezbytné pro růst vytouženého anglického trávníku bez plevele. Například FLORIA Trávníkové hnojivo TRAVIN obsahuje kromě živin také herbicidní látky působící na většinu dvouděložných plevelů od rané fáze jeho růstu. Má rovněž preventivní účinek na vzklíčení náletových plevelů a udržuje tak porost dlouhodobě v bezplevelném stavu. Přírodní hornina Zeolit v TRAVINU zajistí provzdušnění půdy, zlepší její strukturu a pH. Vytvoří tím v trávníku ideální podmínky pro jeho zdravý růst. Tento výrobek ocení hlavně ti, kteří nemají dostatek času. Jednou aplikací trávník přihnojí, zlikvidují nežádoucí plevele a provzdušní půdu.
Travin, balení 20 kg
Travin, balení 20 kg
Travin, balení 0,8 kg
Travin, balení 0,8 kg
Travin, balení 4 kg
Travin, balení 4 kg

Základem je prevence

Účinnou prevencí před nežádoucím výskytem plevele však může být i vertikutace trávníku. Odstraníme tím z něj stařinu, která se zde vytvořila přes zimu a která brání jeho odnožování a vitálnímu růstu. Provzdušňování je nejúčinnější v době, kdy je porost nakrátko posekaný a půda je suchá. Vyřezaná travní plsť se vám bude lépe sbírat. Tímto krokem umožníte trávě lépe dýchat a dříve se dostanete do kondice.

FLORIA Trávníkové hnojivo TRAVIN od společnosti AGRO CS, a.s., můžete zakoupit v hobby marketech v balení 0,8 kg za 107 Kč, v balení 4 kg za 362 Kč, v balení 8 kg za 655 Kč a v balení 20 kg za 1455 Kč. Více informací na www.floria.cz.