Představujeme zatravňovací dlažbu z plastu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Chcete zpevnit příjezdovou cestu, parkoviště, dvůr nebo jiné okolí vašeho domu? Dejte přednost zatravňovací dlažbě z recyklovaného plastu! Nejen, že podpoříte recyklování plastových odpadů a tím ušetříte přírodu, ale budete mít i víc přírody kolem sebe. Plastová zatravňovací dlažba oproti betonové daleko lépe prorůstá trávou. Také pokládka je mnohem snazší, protože plast je nesrovnatelně lehčí než beton. Ale je toho ještě mnohem víc, co vás přesvědčí pro volbu zatravňovací dlažby z recyklovaného plastu.

Jak vznikne recyklovaný plast

Výrobky z recyklovaných plastů dokazují, že třídění odpadů má smysl! Odpad, který jste vyhodili, se dostává zpět k vám a vy ho můžete znovu využít. Než ale takový výrobek vznikne, projde dlouhou cestou. Nejprve je třeba plastové odpady vytřídit, následuje drcení, mletí a tepelné zpracování. Z toho vzniknou granule, které se dál zpracují do kvalitní směsi a tou jsou plněny připravené kovové formy. Tak, zjednodušeně řečeno, se vyrobí plasty, které jsou odolné proti povětrnostním vlivům, mají dobré mechanické vlastnosti, nízkou hmotnost a jsou samozřejmě ekologicky šetrné.

Proč je lepší plast než beton?

Velkou výhodou plastové dlažby je, že neabsorbuje vodu. Jak už název napovídá, zatravňovací dlažbu pokládáme především proto, abychom měli stále zelenou i tu část zahrady, která je více namáhána (stání pro auta, příjezdová cesta aj.). Kdo jste se už setkali s betonovými zatravňovacími dlaždicemi, jistě jste si všimli, že zas až tak prorostlé trávou nejsou. Beton totiž odebírá vlhkost potřebnou pro růst trávy, proto plastové dílce prorůstají mnohem lépe. Provlhlá betonová dlažba se časem obalí i nežádoucím mechem a v zimě pak přemrzá a praská, což vám u plastových dílců nehrozí.
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Až budete plastovou dlažbu instalovat, asi nejvíc oceníte její hmotnost, je až čtyřikrát lehčí než dlažba betonová! Kromě snazší manipulace je jednodušší i přeprava, která se při převážení těžkých betonových dlaždic pěkně prodraží.

Už jste někdy zkoušeli upravit betonové zatravňovací dlaždice okolo uzávěrů vod, sloupků osvětlení a podobně? Betonové části se upravují opravdu velmi těžko, proto se nabízí další nedocenitelná výhoda plastu. Veškeré části výrobků z recyklovaného plastu upravíte běžnými nástroji, které používáte na dřevo či kov.

Technické parametry

Plastová zatravňovací dlažba se vyrábí o síle 4 a 6 cm. Je tedy nasnadě, že zapuštění do země bude jednoduché bez toho, aby bylo třeba hlubšího výkopu. Dílce o síle 4 cm vám vystačí na parkování osobních aut, mají nosnost do 2,5 t. Pokud plánujete příjezdovou cestu pro autobus, zpevněný dvůr, kde jezdí traktory nebo parkoviště pro kamion, budete spokojeni s dílci o síle 6 cm, které mají nosnost prakticky neomezenou. Vzhledem k tomu, že plast je pružnější, je plastová dlažba ještě pevnější než dlažba betonová. Váha jednotlivých dílů se pohybuje od 4,8 do 25,2 kg podle toho, jaké rozměry zvolíte.
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Zatravňovací dlažba má dvě barevná provedení, běžně je k dostání klasická šedá, ale můžete zvolit také hnědou variantu. Nutno dodat, že technologie zpracování recyklovaných plastů zaručuje jak odolnost proti povětrnostním vlivům, tak barevnou stálost.

Využití

Kromě toho, že zatravňovací dlažbu budeme používat všude tam, kde nechceme mít rozbahněnou zahradu, ale zelený trávník, je zajímavé využít ji i jinak. Možná by vás ani nenapadlo, že opravdu pěkný je plot právě ze zatravňovacích dílců! Nejenže je efektivní mřížkový tvar plotu, ale instalace lehkých dílů je jednoduchá a určitě si dobře spočítáte, že výsledná cena plotu je skutečně zajímavá. Zatravňovací dlažba se dá vskutku netradičně využít a je jen na vás, jestli ji použijete na zatravnění, na stavbu plotu nebo třeba realizaci kompostéru.

Nezapomeňte
  • jednoduchá manipulace a instalace
  • čtyřikrát nižší hmotnost než beton
  • lépe prorůstají pažitem, nezarůstají mechem, v zimě nepřemrzají
  • jednoduše je upravíte běžnými nástroji
  • jsou pevnější a stálejší
  • cenově výhodné
  • recyklovaný výrobek
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Foto: Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Transform a.s. Lázně Bohdaneč Poslat poptávku