Závěsy nebo žaluzie? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Rozhodli jste se investovat do jedné z variant pro stínění a nevíte, pro kterou se rozhodnout? Oba prvky nabízí řadu možností a provedení, ale třeba vás některý z argumentů ujistí v rozhodování pro jednu z nich. Bude záležet především na vašem vkusu, ale mnohé prozradí také požadavky obyvatel domu a možnosti místností. Společné mají závěsy i žaluzie široké spektrum provedení a to nejen z perspektivy designu.

Stínění a něco navíc

Žaluzie i závěsy se instalují z několika důvodů. Prvním z nich je stínění, které využijeme nejen v letních měsících, kdy do interiéru vniká příliš mnoho slunečních paprsků. Zatemnění ocení také malí i velcí spáči po obědě a mnohdy jej uplatníme také proto, aby nás při spaní nerušilo světlo pouliční lampy nebo ranní sluníčko.
Nepostradatelnou součástí interiéru jsou závěsy nebo žaluzie. Chrání soukromí, ale jsou i příjemným estetickým doplňkem. Vytvořená bariéra také dokáže ovlivňovat akustické podmínky v bytě. Funkce stínící techniky jsou jasné, v čem je ale mezi závěsy a žaluziemi hlavní rozdíl?

Závěsy

Závěsy by si měl vybrat každý, kdo miluje textilní dekoraci. Dokáží zútulnit, zateplit a kreativně obohatit interiér. Navíc si můžeme dopřát střídání více variant, zajímavých materiálů, barev, vzorů, stylů řasení a podobně. Díky speciálním materiálům lze dvouvrstvými závěsy místnost výborně zatemnit. Závěsy působí výborně v místnostech s vysokými stropy, kde také dokážou zlepšit akustické vlastnosti. Naopak, naprosto nevhodné jsou závěsy pro alergiky, i když v poslední době se na trhu objevují materiály s povrchem, který tolik nepřitahuje prach a snadno se vypere.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Žaluzie

Pro toho, komu závěsy překáží, kdo nemá rád komplikované praní a věčné souboje s garnýžemi, jsou správnou volbou žaluzie. Existuje mnoho typů, které se dají aplikovat na jakýkoli tvar okna včetně oken střešních. Pro zdvojená okna se používají meziskelní žaluzie ovladatelné řetízkem nebo tyčkou. Na nás je vybrat materiál, způsob ovládání a také zvolit mezi horizontálním a vertikálním typem lamel. Typů existuje mnoho, ale klasika není nijak cenově nedostupná.
Lamely se vyrábí z hliníku, plastu, ale také ze dřeva s UV ochranou, z bambusu a látek. Šířku lamely si můžeme vybrat podle vkusu, stejně jako barevné provedení.

Zlatá střední cesta

Kompromisem může být použití látkových žaluzií, které díky barvám a zajímavým materiálům zachovávají příjemný vzhled a estetickou rozmanitost. Další nabídka kompromisu spočívá v použití obou variant: žaluzií i závěsů, abychom zachovali krásný bytový doplněk i potřebnou funkčnost.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)