Sdílet
 

Zdravou kávu dokáže jen espresso

Datum vydání: 23.03.2005 | autor:
Káva představuje pro mnoho lidí neodmyslitelnou součást života. Někteří s ní zahajují nový den při snídani, jiní si jí dopřávají po dobrém jídle, další zase před spaním. Jak ale docílit přípravy opravdu kvalitní a chutné kávy?
Nejlepší řešení samozřejmě představují profesionální kávovary a tzv. espressa. Nejchutnější káva je vždy připravena z čerstvě umletých kávových zrnek, jež jsou následně zpracovány pod vysokým tlakem v espressu.
Foto Jindra-KUCHYNĚ.
Foto Jindra-KUCHYNĚ.
Pokud budeme vybírat přístroj na výrobu espressa do domácnosti, měli bychom se řídit třemi základními zásadami. A sice hodnotou tlaku, kde se jako optimální pro domácí využití uvádí hodnota patnácti barů, dále pak sítko, jež by mělo být co nejjemnější, pro správnou přípravu kávy je důležitá také napěňovací tryska na mléko.

Přístrojů na přípravu espressa je na trhu nepřeberné množství. Zpravidla nejlevnější, avšak s dostatečným tlakem páry pro domácí přípravu kávy zcela dostatečné, jsou jednopákové espreso kávovary na mletou zrnkovou kávu. Samozřejmostí u těchto přístrojů by měl být odnímatelný zásobník vody, což nám velmi usnadňuje práci s kávovarem. Praktický je průhledný zásobník vody, který nám umožňuje snadnou kontrolu stavu vody, dále pak již zmíněná tryska na napěnění mléka, která zajišťuje multifunkčnost přístroje - kromě espressa si můžeme připravit také cappuccino.

Kvalitní kávovary této cenové relace by měly být vybaveny i světelným ukazatelem provozu přístroje a ochranou proti přehřátí. Praktický je termoblok vyrobený z nerezové oceli, což zajišťuje nejen snadnou údržbou, ale i vysokou životnost přístroje. U jednopákových espresso kávovarů si zpravidla můžeme vybrat, zda kávu budeme připravovat do jednoho nebo do dvou šálků najednou.

Náš tip:

V malé konvici nejprve svařte jeden a půl šálku vody, poté vařící vodu stáhněte a nechte ji půl minuty odpočívat. Do filtračního kužele nebo košíku kávovaru vložte filtrační papír a na něj nasypte osm polévkových lžic mleté kávy, kterou pak zalijte trochou vody. Tím se směs namočí a usadí. Následně přelijte zbylou vodu a nechte ji prokapat. Před samotným podáváním rozlijte espresso do čtyř malých šálků a ozdobte citrónovou kůrou.
Pro náročnější milovníky kávy nabízejí výrobci dražší přístroje na přípravu espressa, které jsou vybaveny bezpočtem nejrůznějších funkcí. Samozřejmostí u takových přístrojů, jejichž cena se však již nepočítá v řádu tisíců, nýbrž desetitisíců korun, je například plně automatizovaná příprava espressa i cappuccina pouhým stisknutím tlačítka. Přístroje této kategorie jsou vybaveny také samostatným mlýnkem kávy nebo počítadlem porcí kávy.
Parní tryska s výpustí na horkou vodu pak umožňuje také přípravu čaje či horké čokolády. Dokonalý přehled o činnosti přístroje získáte díky přehlednému displeji.

Takové kávovary ovšem nejsou standardně vyráběny do domácích podmínek. Uplatnění najdou spíše v kavárnách a menších restauracích, o čemž svědčí i fakt, že předtím, než začnete s přístrojem pracovat, musíte absolvovat patřičné proškolení o zacházení s kávovarem.

Náš tip:

V malé konvici nejprve svařte jeden a půl šálku vody, poté vařící vodu stáhněte a nechte ji půl minuty odpočívat. Do filtračního kužele nebo košíku kávovaru vložte filtrační papír a na něj nasypte osm polévkových lžic mleté kávy, kterou pak zalijte trochou vody. Tím se směs namočí a usadí. Následně přelijte zbylou vodu a nechte ji prokapat. Před samotným podáváním rozlijte espresso do čtyř malých šálků a ozdobte citrónovou kůrou.

Velmi častá je v našich domácnostech i druhá varianta přípravy kávy pomocí elektrických přístrojů. 'Obyčejné' kávovary, jejichž pořizovací cena se obvykle pohybuje pod hranicí tisíce korun, umožňují rychlou přípravu většího množství kávy najednou. Kávovary zpravidla pracují na principu překapání vroucí vody přes papírový filtr s kávou. Tyto přístroje jsou však vhodné také k přípravě dalších horkých nápojů, například čaje.

Aby byl požitek z dobře připravené kávy co nejlepší, jsou některé přístroje vybaveny tzv. aromafiltrem. Ten zabezpečuje stálost vůně kávy. Některé modely kávovarů navíc mají hermeticky uzavřenou konvici, jež kromě stálosti vůně zajišťuje také uchování teploty nápoje.

I přesto, že většina lidí si již také v domácích podmínkách dopřává kvalitní kávu, stále vysoké procento populace uznává jako jediný druh tohoto nápoje tzv. tureckou kávu, tedy kávu s kávovou sedlinou. Její nadměrná konzumace však může být nebezpečná našemu zdraví, neboť spolu s vodou konzumujeme také rozemletá kávová zrnka. Ta se pak dostanou do žaludku a střev, kde naleptávají sliznici. V případě, že necháme kávu déle odstát, se navíc ve vodě vytvářejí polyaromatické uhlovodíky, které mohou vyvolat rakovinné bujení.

Z toho tedy vyplývá, že nejzdravějším druhem kávy je buď káva překapávaná, nebo espresso. Jestliže si ale zatím nemůžete dovolit koupi espresso kávovaru, nabízíme jako malou náhražku recept, pomocí něhož si espresso pouze za použití běžného kávovaru.

Odkazy

Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Zdravou kávu dokáže jen espresso"

Buďte první a napište komentář k  "Zdravou kávu dokáže jen espresso"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE