Zdravý spánek není zadarmo Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

V našem vlastním zájmu je poskytnout tělu pro odpočinek to nejlepší – tedy kvalitní postel, matraci a rošt. Zdravý spánek napomáhá nejen zregenerovat síly, ale působí také jako prevence různých zdravotních potíží. Jeho základním předpokladem je ideální anatomická poloha a správné rozložení hmotnosti. Jak správně vybrat postel, její rošt a matraci pro zdravý spánek? 

Postel Duo
Postel Duo
Postel Felicita
Postel Felicita
Postel City
Postel City
Postel pro zdravý spánek musí mít nejen dostatečné rozměry, ale také vhodnou pružnou matraci, která se přizpůsobí křivkám těla, bude regulovat odvod nadbytečného tepla i vlhkosti a bude dostatečně prodyšná. Ideální polohu matrace pak zajistí kvalitní lamelový rošt.

Postel

Při vybírání rámu postele se většinou zaměřujeme na design v kombinaci s příznivou cenou. Pokud zainvestujeme do kvalitního roštu a matrace, opravdu můžeme na rámu postele ušetřit. Důležitá je správně zvolená délka postele, která by měla být minimálně o 20 cm delší, než osoba na posteli spící. Minimální šířka je 80 cm, širší postele nabídnou větší komfort.

Rošt

Největší komfort poskytují rošty s pohyblivými lamelami. Lamely jsou uchycené v pohyblivých kloubech a podle zátěže se natáčejí, takže se ideálně dovedou přizpůsobit tvaru těla. Čím větší počet lamel, tím lépe. Dobré je vybírat také podle způsobu uchycení lamel k rámu.
Postel Calante
Postel Calante
Rošt A JE TO
Rošt A JE TO
Rošt A JE TO
Rošt A JE TO
Rošt A JE TO
Rošt A JE TO

Matrace

Kvalitní matrace se bude ideálně přizpůsobovat tělu, nebude tlačit a udrží páteř v rovině v poloze na zádech i na boku. Vhodné jsou matrace s bodovou elasticitou, které se prohýbají v místech, kde se na ně zatlačí. Čím více má matrace speciálních zón s různou tvrdostí, tím lépe. Volba měkkosti nebo tvrdosti matrace je ovšem závislá na individuálních potřebách spáče a na jeho váze a výšce.

Nejdůležitějšími vlastnostmi matrace je tedy schopnost poskytnout tělu přirozenou polohu a zajistit dostatečnou prodyšnost.
Zásadní je volba materiálu matrace. K nejlevnějším patří pružinové matrace, ale spíše se využívá jejich modernější varianta – taštičkový systém. Pružiny jsou oddělené a eliminuje se tak vrzání matrace. K nejpopulárnějším materiálům patří polyuretanová pěna. Její pružnost, elasticita a prodyšnosti ji pro výrobu matrací přímo předurčují. Další variantu nabízí latex, který kombinuje optimální měkkost a tvarovou stálost. Děrované jádro matrace může vytvořit zóny s různým stupněm tuhosti. O něco problematičtější zde může být otázka prodyšnosti. Matrace ze studené pěny mají 5 až 7 zón, jsou elastické, tvarově stálé a vynikají dlouhou životností. Provzdušnění a odvod tepla zajišťují velké póry.

Zdravá postel by kromě správné opory ležícího těla a kvalitního větrání měla nabídnout ještě možnost snadné údržby.
Zdroj použitých fotografií: www.ajeto-cz.cz
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO
Matrace A JE TO