Zelené stěny – vertikální zahrady v interiéru Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Na základě poznání podmínek, za jakých rostliny na stěnách rostou, na základě poznání nejrůznějších druhů rostlin, které na stěnách rostou, položil známý francouzský botanik Patrick Blanc základ pro ozeleňování zejména venkovních fasád domů. Při ozeleňování stěn v interiéru je světlo neodmyslitelnou součástí a rozhoduje o kvalitě vývoje, ale i trvanlivosti použitých rostlin.

Ve Francii již zmíněny botanik Patrick Blanc jako první vymyslel, jak podmínky strmých až kolmých stěn napodobovat. Dnes se používají pro ozeleňování stěn nejrůznější systémy, které se na základě četných pokusů a zkušeností s realizovanými stěnami neustále vyvíjí a zdokonalují. Řada nezávislých studií ve Francii a Německu potvrdila filtraci a zachycování škodlivých látek, které přinášíme do interiéru s nábytkem. Bylo potvrzeno všemi studiemi, že tento účinek mají pouze rostoucí rostliny, nikoli třeba řezané, které žijí v symbióze s mikroorganismy, které mají tyto pozitivní účinky. Rostliny a vlhké materiály použité na zelené stěně zadržují také nepříjemný jemný prach. Nejvýznamnější vliv má taková plocha rostlin na zvýšení vzdušné vlhkosti, která je v našich obytných prostorech často velmi nízká.

Nabízené zelené stěny patří v principu mezi hydroponie na textilii. Je to hydrofilní tkanina bez živin, která slouží k uchycení rostlin, příjmu vody a živin a tím jejich růstu. Rostliny jsou mezi dvěma vrstvami hydrofilní tkaniny zafixovány na desce, která se kotví na ozeleňovanou stěnu. V horní části je zavlažovací systém, který automaticky dávkuje vodu se živinami. Voda díky gravitaci stéká mezi tkaninami a zvlhčuje prostor, kde jsou umístěny kořeny rostlin. Pod panelem je umístěna nádoba pro odkapávání přebytečné vody.

Zelené stěny nebo vertikální zahrady (greenwall) se jistě brzy stanou součástí moderních interiérů, kde se stanou významnými estetickými prvky, které podstatně zlepší kvalitu vzduchu, zvýší vlhkost a zlepší akustiku.

Zdroj: www.hydroponie.cz, autor: Ing. Martin Matouš
Zelená stěna v interiéru
Zelená stěna v interiéru
Zelená stěna v interiéru
Zelená stěna v interiéru
Zelená stěna v interiéru
Zelená stěna v interiéru
Matouš Hydroponie, s.r.o. Poslat poptávku