Hydroponické pěstování (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Pokud chcete zkusit hydroponické pěstování rostlin, nepostačí jen výživný roztok, světlo, optimální teploty a nádoba na pěstování. Je též potřebný dobrý substrát pro kořenový systém. Právě ten totiž rozhoduje dlouhodobě o úspěchu pěstování rostlin. A zdaleka to neplatí jen pro hydroponii.

Rostliny přitom mohou růst nejen v klasických organických substrátech, ale i v substrátech čistě minerálních, jako jsou například substráty využívané při hydroponickém pěstování Seramis®, zeolitové substráty a nebo keramzit. Zajišťují potřebný přístup vzduchu ke kořenům, což je u hydroponicky pěstovaných rostlin nejdůležitějším faktorem. Právě ten totiž rozhoduje o kvalitě a délce kvalitního vývoje rostlin, zároveň eliminuje rozvoj chorob a škůdců (i ostatního hmyzu) s vývojovými stádii spojenými s organickou složkou substrátu.

Na našem trhu jsou nabízené směsi zeolitů a pemzy nebo lávy zrnitosti 8 až 16 mm. Výrobce všechny komponenty vždy promíchá a propere, aby směs zbavil nejjemnější frakce a prachu. Konkrétně obchodní název Zeostrat® je směsí zeolitu a lávy, má hnědo červenou barvu po lávě se světlými kamínky zeolitu. Zeoponic® je pro změnu směsí zeolitu a pemzy, má světlý odstín slonové kosti s nazelenalými kamínky zeolitů. Pro pěstování není mezi oběma substráty rozdíl. Při manipulaci se však liší hmotností. Směs s lávou Zeostrat® je výrazně těžší, proto je třeba počítat u větších nádob s hmotností 900 až 1000 kg/m3. Zatížení je prostě vyšší. Hmotnost směsi Zeoponic® je 600 až 800 kg/m3.

Směs zeolitu a pemzy Zeoponic®
Směs zeolitu a pemzy Zeoponic®

Nejdůležitějším je přitom v této směsi právě zeolit (klinoptilolit), což je vulkanický hlinitokřemičitý minerál s mikroporézní trojrozměrnou mřížkou, s kationtovou sorpční schopností a 24 až 32 % celkového objemu dutých prostorů. Pro kvalitu substrátu je důležitá reversibilní hydratace i dehydratace stejně jako iontovýměna – vazba a uvolňování živných iontů. Stabilizují totiž v systému pH (pufrovací schopnost), což je podstatné pro dostupnost živin pro pěstované rostliny.

Směs zeolitu a lávy Zeostrat®
Směs zeolitu a lávy Zeostrat®

Pro výsadbu do zeolitových substrátů je třeba používat vodotěsné nádoby a rostliny se zemním balem. Pro signalizaci vlhkosti zemního balu je možné použít vlhkoznaky Seramis® nebo elektronické čidlo Moistick®. Pro zjišťování výšky hladiny zálivkové vody v nádobě je pak nejlepší vodoznak. Díky vysoké nasákavosti substrátů je přitom třeba zalévat 1 až 2 krát měsíčně, nejlépe podle signalizace vlhkosti balu. Obecně platí, že v uzavřených systémech pěstování je vždy lepší zalévat méně a v delších intervalech. Zahnívání kořenů v důsledku přelití je často příčinou odumírání rostlin. Prvním příznakem přelití je vadnutí, následuje uhnívání kořenů a odumírání rostlin.

Všechny zmíněné vlastnosti zeolitových substrátů přitom dovolují rostliny nikdy nepřesazovat. Obzvláště u výsadeb stromů a velkých rostlin je to velmi důležité.

Zdroj: ZEOCEM, a. s., 2016-2018, https://www.zeocem.com/sk/zeolit

Matouš Hydroponie, s.r.o. Poslat poptávku