Každý se snaží ušetřit a obstarat svépomocí všechno co se dá. Někteří kutilové naopak nemají nějaké konkrétní spořivé záměry, ale zvládnout určitou práci je pro ně výzva. Vždyť na tom přeci není nic těžkého – nastudovat návod a začít. Leckdy se ale tyto dobře myšlené snahy obrátí proti nám a náklady na odstranění vzniklých škod se vyšplhají do obrovských výšek. Vyplatí se najmout si na práci profesionální firmu? A když už se pro tuto variantu rozhodneme, jak poznáme, že má odpovídající profesionalitu? Které dokumenty je třeba od firem vyžadovat a na co si dávat pozor?

Jsme národ kutilů a mnoho firem se ve své praxi s touto skutečností musí potýkat. Výjezdy k opravám nezdařilých pokusů neprofesionálů stále patří k běžným zkušenostem. Někdy lze nezdařilý výsledek práce opravit, ale někdy je třeba širšího zákroku. Například pustíme-li se neodborně do instalace podlahového vytápění v koupelně, můžeme se setkat s problémy se zatékáním a potom je nutno rozbít drahou dlažbu a celý systém udělat znovu.
Na některé praktické dotazy jsme se zeptali pana Žány z firmy CB - MONTPLAST.

Které konkrétní dokumenty bychom měli jako zákazníci od firmy vyžadovat?
Zásadním dokumentem je Shoda o materiálech. Dále doporučuji vyžadovat potvrzení o zkouškách a certifikáty o schopnosti danou službu provádět. Dalším poměrně solidním jištěním je podepsání smlouvy o dílo, aby vás firma nepodvedla.

Nejsou tato opatření v dnešní době zbytečná?
Dnes si podvody dovolí málokdo, ale opravdu doporučuji kontrolu – není firma jako firma. Je třeba si uvědomit, že cílem každé firmy je vydělat co nejvíce peněz, nikoliv zdarma pomáhat. Někteří zákazníci zadávají zakázky až příliš lehkomyslně a nepožadují ani sepsání základní smlouvy. Práci firmy nekontrolují a věří v kvalitu firmy. Proto vždy doporučujeme sepsání smlouvy s jasně zadanými požadavky.

Existují ještě nějaká rizika při zadávání práce nějaké neprofesionální firmě nebo pracovníkovi z jiného oboru?
Velkým problémem se může stát neznalost aktuálních norem, podle kterých se má práce provádět. Tyto minimální technické standardy jsou závazné a s jejich nerespektování se můžeme setkat např. u práce lidí „ze staré školy“. Firmy by měly reflektovat změny a pokroky v technologiích a odpovídajícím způsobem jich využívat, ale také musí reflektovat právě změny v oblasti norem. Optimálním řešením je požadavek na dodržení aktuálně platných norem zadat přímo do smlouvy.

Jaké jsou hlavní důvody, proč nechat práci provést firmou?
Asi nejzávažnější důvod tvoří garance několikaleté záruky, zajištění všech druhů oprav i pozáruční servis. Naše firma navíc spolupracuje s odborníky z dalších příbuzných oborů – s architekty, projektanty,… kteří se nám osvědčili.

Má vůbec smysl volat firmu i na nějakou drobnou banální opravu?
Naše firma se věnuje všem zákazníkům stejně. Velká zakázka nebo drobnost – máme zájem o všechny zákazníky.

Které produkty nebo služby patří k nejžádanějším a které doporučujete?
Aktuální je tepelné čerpadlo, do kterého investujete kolem 250 – 300 000 Kč (pro rodinný domek) a potom topíte už skoro zadarmo. Oblíbené jsou i úpravy panelákového jádra, které mohou pozměnit monotónní ráz panelákového bytu. Konkrétně se jedná o vyzdění speciálním odlehčeným materiálem, který je netoxický a působí mnohem estetičtěji, než běžný umakart. Zajišťujeme servis i s uskladněním vybouraného materiálu na skládce. K vlastnostem nového jádra patří také lepší akustické parametry a možnost použití obkladů.