Znáte desatero obkladače? Zobrazit fotky zobrazit 17 fotek

Některá řemesla dnes už nemají tak dobrý zvuk jako dřív. Jako by lidé zapomínali, že kvalitní manuální práce je prostě nezastupitelná a to pro každého z nás. Všichni přece někde bydlíme a občas potřebujeme něco opravit či zvelebit. A pro mnoho profesí prostě neexistuje tlačítko, které stačí zmáčknout a je to! Jak třeba najít opravdu dobrého obkladače?

1. Cena

Že cena by neměla být jediným kritériem platí u všeho zboží i služeb. Už to bylo mnohokrát řečeno, přesto se mnozí nechají znovu a znovu nachytat. Dobrá cena není ta nejnižší, ale taková, která odpovídá kvalitě. A opravdu schopný řemeslník se nikdy nepodceňuje!

2. Vybavení

Profesionál je profesionálně vybaven. Kdo má šikovné ruce a píli, bude se chtít zřejmě svým řemeslem živit po dlouhá léta. Logicky musí pořídit celé spektrum nástrojů včetně toho nejdražšího – kvalitní řezačky. Pokud nešetřil na opravdu profesionálním nářadí, můžete věřit že nebude šetřit ani na vaší nové koupelně či kuchyni.

3. Důkladná příprava

Každá místnost má svou dominantu. Obkladač by se měl umět dívat očima budoucího návštěvníka interiéru, který bude po mnoho let zdobit jeho práce. Měl by si umět představit, na co padne pohled příchozího jako první. Vše ostatní by se mělo dominantnímu prvku přizpůsobit, tedy i obkladačky nebo dlažba.
obložená koupelna
obložená koupelna
Kamenný obklad stěny
Kamenný obklad stěny
Obložení krbu
Obložení krbu
Obložení sprchového koutu
Obložení sprchového koutu

4. Moderní postupy

Dobří obkladači si neusnadňují svou práci na úkor výsledku, využívají celou škálu prvků. Pracovní postupy jsou v tomto oboru dnes už zcela jiné než dřív – často dost pracné a zdlouhavé. Zákazník ale díky nim získá interiér vysoké estetické hodnoty. Dobrý vztah k řemeslu se prostě pozná i podle sledování moderních trendů a kombinování různých způsobů pokládky.

5. Ochrana hotové práce

Výsledek by měl být nedotknutelný. Je třeba uznat, že na velkých stavbách to může obkladač někdy jen těžko uhlídat. V rodinném domku je ale třeba udělat maximum. Tedy důkladně probrat vše s majitelem - zadavatelem zakázky a časově jednotlivé práce sladit. Dlažba se má dělat 'na jeden zátah.“ Dobrý obkladač nenechává rozdělanou práci napospas dalším řemeslníkům.V interiéru, kde je už hotová dlažba, by se neměl objevit žádný řemeslník, který by cokoliv sekal, boural, nebo naopak zdil.

6. Různé místnosti, jedna spára

Obkladač zanechává svou vizitku na hodně dlouho. Proto musí před zahájením práce dlouze plánovat a měřit. V případě, že bude pracovat ve dvou sousedících místnostech, je to obzvláště složité. Je-li pečlivý, rozpočítá vše tak, aby výsledek lahodil oku. Spáry budou dokonale rovné a budou na sebe přesně navazovat.
Obložení cihelnými pásky
Obložení cihelnými pásky
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna

7. Prostorová představivost

Člověk se s ní už narodí. Pro obkladače je nezbytná. Musí si umět představit, kudy přesně bude která spára bude probíhat, aby celý interiér působil harmonicky. Dopředu zvolí její šířku, vypočte spotřebu materiálu i s rezervou na řezání a případné ztráty.

8. Kvalita podkladu

Nekompromisní musí být obkladač co se týká podkladu. Prostě nezačne s prací, dokud není podklad v takovém stavu, v jakém mám být. Čili především suchý, dokonale rovný a uhlazený, se soudržnými vrstvami. Dobrý obkladač lepidlem opravdu jen lepí, rozhodně se nespoléhá, že jím zakamufluje a spraví kdejakou nerovnost.

9. Dobré reference – nejlepší reklama

Proč by se schopný obkladač nepochlubil svou prací? Zákazník samozřejmě chce vědět, koho si vlastně najímá. A dnes už není třeba dlouhého řečnění. Dostatečně výmluvná je zajímavá prezentace s několika hezkými fotografiemi na webu a recenze od zadavatelů předchozích zakázek.
Dlažba
Dlažba
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Obložená koupelna

10. Dobrý řemeslník je stále v jednom kole

Když vás prezentované ukázky opravdu zaujmou, vězte, že nejste sami. Nelze poradit nic jiného, než abyste nebyli pohodlní a včas pečlivě naplánovali postup prací rekonstrukce či stavby. Kvalitní řemeslník bývá velmi vytížený a je to logické. Pokud stojíte právě o jeho služby, určitě ho potěšíte, ale bude si vás muset zařadit do svého harmonogramu a to možná i s předstihem několika měsíců.
Dlažba
Dlažba
Kamenný obklad v podkroví
Kamenný obklad v podkroví
Obložená koupelna
Obložená koupelna
Hansík Milan
Poslat poptávku