Znáte jostu? Jaké má přednosti a jak chutná? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Josta (Ribes nidigrolaria) patřící do čeledi meruzalkovité (Grosssulariaceae) jedny překvapí, jiné potěší, může však i zklamat, obzvláště staromilce, kteří nedají dopustit ani na černý rybíz, ani na angrešt. Josta byla vyšlechtěna v Německu (r. 1977, bývalá NDR) s cílem dosáhnout křížením ovoce, které netrpí nemocemi, snadno se pěstuje a je chutné. Ovšem právě chutí se od svých „rodičů“ liší, za zkoušku ale určitě stojí. Křížení probíhalo tak, že květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu.

Josta je keřem, čili ovocnou dřevinou, který je na rozdíl od angreštů bez trnů. Dorůstá výšky okolo 1,5 metru (až 2 metry), je poměrně robustní a proto vhodný pro prostornější zahrady, případně zahrady přírodní, kde též působí velmi dobře. Vlastně se vzhledem oběma druhům podobá. Vyšlechtěno bylo více odrůd, ale k dostání je dnes většinou jen 1 základní kříženec.

Podmínky pro pěstování Josty

Josta má ráda slunné stanoviště a vlhkou půdu, čili půdy hluboké, dostatečně zásobené vodou, ale i živinami. V takových půdách se jostě výborně daří a bohatě plodí. Poroste sice i na suchém stanovišti, se sklizní to však bude horší, plodů bude málo a nevyrostou dostatečně velké. Josta též špatně plodí ve stínu.

Jostu vysazujeme či přesazujeme na podzim. Kvete brzy zjara, bobule josty rostou v krátkých hroznech, dozrávat začínají ve druhé půlce července, na podzim rostlina neopadává. Úžasná je bohatstvím vitaminů, především vitaminu C, čímž prospívá našemu zdraví. Je však třeba plody konzumovat syrové, tepelnou úpravou se bohatství vitaminu C vytrácí.

Plody josty mívají různou velikost, barvu i chuť (záleží na původním kultivaru). Ve stádiu zralosti mají obvykle velikost 1 až 3 centimetry a fialovou barvu. Kromě chuti rybízu i angreštu můžeme též zaznamenat chuť kiwi nebo borůvek.

Množení josty?

Množení josty semeny je velice nespolehlivé, stejně jako u jiných mezidruhových kříženců, mnohdy dokonce nemožné. Potomci navíc nemají vyrovnané růstové, chuťové a jiné vlastnosti. Jostu proto rozmnožujeme výhradně vegetativně, čili řízkováním a nebo hřížením. Obě metody jsou oproti množení semeny velmi spolehlivé. 
Plody josty
Plody josty

Všestranné využití josty

O vysokém obsahu vitaminu C jsme již psali, stejně jako o konzumaci plodů josty především v čerstvém stavu. Při tepelné úpravě bobule josty ztrácí vysoký obsah vitaminů. Při velké úrodě je lepší plody zamrazit než je tepelně upravovat, ovšem stejně jako z angreštu a rybízu, lze právě i z bobulí josty vyrábět chutné šťávy a marmelády. V tomto případě můžeme plody josty výborně kombinovat především s červeným rybízem.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, magazinzahrada.cz, wikipedia.org