Z jakých materiálů se vyrábí okapy Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Ke kvalitní střešní krytině neodmyslitelně patří i kvalitní klempířské prvky, zejména bez funkčních okapů se dům neobejde. Okapy lze nakoupit z nejrůznějších materiálů, mezi nejvyužívanější patří okapy měděné, titanzinkové a hliníkové. Velmi oblíbené jsou však okapové systémy z ocelového plechu potaženého vrstvami polyuretanu. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály?

Jak dobře vybrat okap?

Okapy musíme vybírat opravdu pečlivě. Důležitým kritériem při jejich výběru je jejich budoucí bezúdržbovost, která nám ušetří další práci i vydané finance. Dalším důležitým bodem je pak komplexnost okapového systému. Ten by měl být vyřešen do úplného detailu a nemělo by se nám proto stát, že nám bude chybět držák či spojovací prvek, který bychom pak obtížně sháněli. Tato komplexnost nám ušetří instalaci systému i budoucí výměnu poškozených součástek.

Měděné okapy vydrží

Pořizovací cena měděných okapů je větší, avšak tato investice se vyplatí, protože měděné okapy mají poměrně dlouhou životnost, která může být 50 let a výše. Tato investice je navíc konečná, protože měděné okapy nevyžadují žádnou náročnou údržbu v podobě nákladných nátěrů. Měděné okapy jsou zpočátku načervenalou lesklou barvu a časem získají zajímavou modrozelenou patinu. Nevýhodou měděných okapů může být přehnaných zájem zlodějů, kteří okapy následně dobře zpeněží ve sběrných dvorech!
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Titanzinkové okapy nečernají

Právě černání může být jedinou nevýhodou měděných okapů. Titanzinkové okapy jsou proto vhodnou variantou do oblastí zatížených chemickými vlivy, které právě způsobují již zmíněné nevzhledné černání okapů. Titanzinkové okapy stejně jako okapy měděné nerezaví a jejich pořizovací cena je dokonce o něco nižší. Nepotřebují další údržbu a životnost se opět pohybuje okolo 50 let. Nevýhodu je obtížné pracování s tímto materiálem, proto není u klempířů příliš oblíbený.

Variabilita hliníkových okapů

Hliníkové okapy se možné pořídit v široké paletě barev, proto se stanou vedle funkčního i zajímavým estetickým doplňkem domu. Hliník je opatřen komaxitovým nátěrem, což prášková vypalovací barva, která je velmi odolná a stálá. Hliníkové okapy se tedy vyznačují životností okolo 70 let. Velkou výhodou je i nízká hmotnost, která usnadňuje instalaci celého systému a zároveň nezatěžuje střechu. Nevýhodou je pak vyšší pořizovací cena. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Bezúdržbové okapy z oceli

Ocelové okapové systémy jsou vyráběné z kvalitního ocelového plechu o tloušťce 0,6 až 0,7 mm, který je povrchově upraven polyuretanem s polyamidovými zrny, což významně zvyšuje odolnost plechu. Ocelové okapy jsou tedy vysoce odolné, tepelně i barevně stálé a odolné vůči korozi. Kompletní okapový systém je vypracovaný do nejmenšího detailu a jeho montáž je velmi jednoduchá. Svou velmi dlouhou životností okolo 40 let a bezúdržbovostí patří ocelové okapy s polyuretanovou úpravou povrchu k těm nejoblíbenějším. Před začátkem zimy je navíc snadno sejmeme a na jejím konci opět nasadíme. Jde o praktickou stavebnici.