Tradiční, nebo nový typ plechové střechy? Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Je zcela nemyslitelné nahradit všude plechovou střešní krytinu keramikou, betonem či plastem. Důvodů je více. U mnohých staveb je zachována z důvodů památkových a tedy udržení tradičních kulturních hodnot, jinde z důvodů rize praktických a to nejen v případě věžních kupolí. Například ve výše položených oblastech se silnými větry a značnými sněhovými srážkami zamezí lehká střešní krytina na střechách větších sklonů nadměrné zátěži krovu a přitom snáze odolá větrným poryvům. U běžného níže položeného rodinného či bytového domu sníží některé typy lehké střešní krytiny pracnost pokládky a přitom zajistí dlouhou životnost a bezúdržbovost. Jinde zase plechová střecha „vystřihne“ domu poklonu elegantním vzácným kovem – mědí. I když v tomto případě doporučujeme pokládat měď na domy alespoň dvoupodlažní, leckterý sběrač druhotných surovin by mohl střechu vašeho bungalovu proměnit v drahocenný odpad.

Vybíráme plechovou střešní krytinu

Pokud jsme si již vědomi důvodů, proč zrovna plechovou střechu, pustíme se do výběru materiálu, jemuž bude odpovídat i způsob a pracnost pokládky. Plechová střešní krytina vyniká lehkostí a pevností, je trvanlivá, spolehlivá a pohledná. Při výběru plechové střechy bychom měli především projít technické listy materiálů, srovnat tloušťky, povrchové úpravy a životnosti materiálů, vzhled, jejich případné negativní vlastnosti (například srážkami sváděnými z měděné střechy nelze zavlažovat zahradu, jsou jedovaté), záruční podmínky a pracnost pokládky (rychlá pokládka uspoří nemalé finanční prostředky). Až na závěr porovnáme ceny horkých favoritů našeho výběru. Zcela samostatnou kapitolou je pak profesionální montáž plechové střechy, je prostě nezbytná.

Falcovaná střešní krytina

Falcovaná krytina představuje klasiku používanou již stovky let. Metoda spojování měděných plátů je známa již od středověku. Podkladem falcované střešní krytiny je nejlépe celoplošné bednění s pojistnou hydroizolací. Využití falcované krytiny je limitováno minimálním sklonem střechy 7o, při použití těsnění falců až 3o. Falcovaná krytina se připevňuje k bednění příponkami.

Drážkovaná krytina

Drážkovaná střešní krytina vypadá na první pohled jako falcovaná, ovšem s poměrně hustě provedenými a naprosto přesnými falci. Nejde ale o spoje, nýbrž úmyslně vytvořené drážky. Prodávána je ve velkých formátech. Je to stále oblíbená klasika, která skutečně navázala na krytinu falcovanou, kde však drážky vznikají díky falcům - spojům jednotlivých dílů plechu. Nabízena je v různých barevných i materiálových provedeních.
Měděná falcovaná krytina, měď získá poměrně rychle svou přirozenou patinu
Měděná falcovaná krytina, měď získá poměrně rychle svou přirozenou patinu
Drážkovaná střešní krytina
Drážkovaná střešní krytina
Drážkovaná střešní krytina
Drážkovaná střešní krytina
Drážkovaná střešní krytina
Drážkovaná střešní krytina

Další klasika – trapézové plechy

Pokud vám zrovna nejde o ideální vzhled vaší střechy, ale o vysokou odolnost a nízkou cenu, jsou řešením trapézové plechy. Minimální sklon střech, kde je smíme použít, činí 8 až 12°, přičemž záleží na počtu plátů, ze kterých bude střecha složena. Pokud je mezi hřebenem střechy a okapem použito více za sebou položených plátů, minimální sklon se zvyšuje.

Napodobeniny tradičních šablon s povrchovou úpravou

Běžně jde o napodobeniny střešních tašek či eternitových šablon z ocelového plechu chráněného vrstvičkami polyuretanu. Nejčastěji jde o velkoformátové šablony se šířkou od 400 do 1.000 mm a délkou nejčastěji 1, ale i 2 až 6 m. Kromě ocele může být materiálem přírodní hliník s povrchovou úpravou či bez ní. Způsoby fixace k celoplošnému bednění se také liší, v nejlepším případě je použit systém, u kterého nejsou kotvy vůbec vidět a nenarušují střešní plášť. Velkoformátové šablony se však též kotví k latím šrouby s těsněním, menší formáty hřebíky do bednění. Minimální sklon střech je pro tuto krytinu 14o. Maloformátovou plechovou šablonu s povrchovou barevnou ochranou prakticky nelze rozeznat od tradičních materiálů, obzvláště když jsou kotvy díky důmyslnému systému kotvení ukryty. Vhodná je tato krytina i pro členité střechy. Malé formáty plechových šablon či taškových tabulí imitující tradiční krytinu jsou vlastně novinkou na trhu (hovoříme v řádech desítek let).
Trapézový plech
Trapézový plech
Velkoformátová napodobenina tradičních šablon
Velkoformátová napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon

Projektová příprava a montáž

Projektová příprava a profesionální montáž podle kladečského plánu jsou pro pokládku plechové střešní krytiny zásadní. Plechové taškové profily jsou kotveny na latě s odvětranou mezerou pod plechovou krytinou vytvářenou kontralatěmi. Zatímco maloformátové šablonové profily kotvíme na bednění, odvětrání je přitom zajištěno až pod bedněním. Je proto třeba zvážit, na kterou střechu zvolit větší či menší formát a tedy i související způsob pokládky. Obzvláště u nízkých sklonů střech může nastat problém se zatékáním srážek do bednění a jeho degradace, která se bude šířit dál, do dalších prvků střešní konstrukce. Důležitý je též výběr tepelné izolace. Před vlhkostí ochrání bednění účinně strukturovaná minerální rohož, která přijímá vlhkost z okolního vzduchu, a zvětšuje tak svůj objem. Pokládá se přímo na bednění. Na ni je napnuta pojistná hydroizolace. Pod bedněním je odvětrávaná mezera a teprve dalším prvkem střešního pláště je hydroizolační fólie, minerální vata dostatečné tloušťky, parozábrana a vnitřní obklad šikmin. Klíčové je precizní napojení střešní krytiny v úžlabí, kudy proniká nežádoucí vlhkost nejčastěji do střešního pláště, stejně jako napojení všech prostupů střechou (střešní okna, světlík, komín, …) a napojení na štíty domu.

Montáž sněhových zábran

Obzvláště ve výše položených lokalitách je třeba opatřit střechy ochranou proti sněhu. Sněhové zábrany je vhodné kotvit pro vyšší účinnost a odolnost do krokví, nikoli do latí. Přitom je nekotvíme skrz střešní krytinu a používáme kvalitní kotvící materiál, nikoli třeba nýtovací hřebíky. Se znesnadněním skluzu větší masy sněhu naráz však počítají už i prolisy plechových šablon.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Napodobenina tradičních šablon, různé barevné provedení
Napodobenina tradičních šablon, různé barevné provedení
Napodobenina tradičních šablon
Napodobenina tradičních šablon