Znáte rozdíl mezi palivovým a krbovým dřevem? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Palivové dřevo je označováno jako nejlevnější dřevo určené k vytápění. Většinou jde o dřevo z jehličnatých a listnatých stromů, prodávána je i "směs" palivových dřevin. Zatímco krbové dřebo je pouze dřevo listnatých stromů vhodné pro krby. Prodáván je jednodruhový výběr, nebo směs. Pro krby je vhodné dřevo buku, břízy, dubu, habru, olše, jasanu, akátu, topolu, ale i vrby. Vedle palivového dřeva určeného do dřevozplynujících kotlů a dřeva krbového ještě rozeznáváme dřevo vhodné k uzení masa včetně ryb a sýrů. Pro tento účel je velmi vyhledávané vysušené dřevo ovocných dřevin.

Byť existuje výše zmíněné rozdělení dřeva podle účelu, každý majitel dřevozplynujícího kotle ví, že není nad tvrdý a dlouho hořící buk či dub, stejně jako každý majitel krbu ví, že je nejvhodnější roztápět měkkým dřevem (smrk, borovice) a každý majitel udírny ví, že lze výborně vyudit i na buku a jiných „neovocných“ dřevinách.

Při výběru palivového či krbového dřeva jsme dnes především limitováni cenou. Dříve hojně doporučovaný způsob zásobení se dřevem samotěžbou je dnes již velmi komplikovaný a dostane se k němu jen omezený počet lidí. Navíc pokud si dřevo na zátop objednáte, často již platíte rovnou vyšší cenu za naštípené a alespoň částečně vysušené palivo.

Výhřevnost dřeva

Kromě toho, jak často musíme přikládat (jak rychle daná dřevina hoří), je znám ještě důležitější parametr – výhřevnost. Výhřevnost dřeva o vlhkosti 25% je udávána v kWh na 1 paletu (1 pmr nebo 1,6 pms). Čím je vlhkost palivového či krbového dřeva nižší, tím je jeho výhřevnost vyšší, proto musíme znát konkrétní vlhkost dřeva, nestačí porovnávat jen výhřevnost dřevin. Čerstvě vytěžené dřevo má vlhkost cca 50%.

K nejlepšímu spalování dřeva dochází při vlhkosti paliva pod 20%. Ovšem na tuto hodnotu se dřevo dostane za 2 roky a déle. Záleží na tom, jak je uskladněné. Ideálně by mělo být pod provětrávaným
přístřeškem.
Březové dřevo
Březové dřevo
Originální způsob skladování palivového dřeva
Originální způsob skladování palivového dřeva
Palivové dřevoVýhřevnost při vlhkosti 25% (kWh/1 paletu)Krbové dřevoVýhřevnost při vlhkosti 25% (kWh/1 paletu)
smrk1511bříza1969
borovice1871jasan2065
modřín1953buk2030


dub2074


habr2050


akát2224


olše1539


topol1231

Pro výhřevnost se používá i jednotka MJ/množství. Převod: 1 MJ = 0,277778 kWh.

Hniloba palivového dřeva

Za palivové dřevo je považováno takové, které obsahuje až 70% hniloby a není proto vhodné k dalšímu zpracování. Ovšem tento fakt se samozřejmě odráží na kvalitě paliva. Proto doporučujeme pořizovat palivové dřevo s hnilobou nižší jak 5%, tedy dřevo zdravé.

Volba paliva a kotle

Volba nového kotle je přímo spojena s výběrem paliva, jeho cenou a dostupností. Ve starších nezateplených domech s vysokou tepelnou ztrátou se doporučuje jako ideální palivo palivové dřevo a tedy dřevozplynující kotel a nebo kotel na pelety a pelety. Ovšem je na uváženou, zda raději nesáhnout po kotli kombinovaném, ve kterémm lze spalovat kromě dřeva i pelety a uhlí. Vhodná je též kombinace vytápění se solárním ohřevem vody. Sluníčko svítí zdarma a solárně termické kolektory jsou při vysoké účinnosti již cenově dostupné. V nízkoenergetických domech bychom si měli vystačit i s nízkoteplotním (podlahovým) vytápěním elektřinou, ovšem krb či krbová kamna také nebudou v hlavní obytné místnosti na škodu. A pasivní domy dokonce vyžadují krb či krbová kamna, pokud se pro ně rozhodnete, s co nejnižším výkonem. A pozor, v některých oblastech s vysokým znečištěním ovzduší jsou poskytovány na pořízení nového kotle šetrného k životnímu prostředí vysoké dotace! Souvisí to i s tím, že za několik let již nebude de facto možný provoz starších kotlů či kotlů nízké emisní třídy. A tento fakt výrazně zasáhne do peněženek domácností.
Kotel na pelety se zásobníkem
Kotel na pelety se zásobníkem
Světlé pelety bez příměsí kůry
Světlé pelety bez příměsí kůry
Tmavé pelety s příměsí kůry (mají nižší výhřevnost než světlé)
Tmavé pelety s příměsí kůry (mají nižší výhřevnost než světlé)
Prodej palivového dřeva - stačí jen přiložit
Prodej palivového dřeva - stačí jen přiložit
Měkké dřevo smrku a borovice
Měkké dřevo smrku a borovice

Co je CO2 neutrální palivo?

Jde o takové palivo, které při svém vzniku spotřebuje stejné množství CO2, jaké při svém spalování zase uvolní do ovzduší. A tato kritéria splňuje palivové dřevo, dřevní a rostlinné pelety, dřevní a rostlinné brikety a štěpka.

Palivové dřevo nebo pelety?

Pro pelety hovoří jejich možnost zapojení do automatického provozu (zásobník a šnekový podavač) a také malé množství popela. Vytápění je tedy minimálně pracné a poměrně čisté. U palivového dřeva je tomu ve všech bodech naopak. Navíc je mnohdy třeba značného množství fyzické práce. Je na každém zvážit, co je pro vytápění ochoten udělat a kde a co může ušetřit. Pořizovací cena automatického kotle na pelety se zásobníkem je o poznání vyšší. Navíc máme problém se skladováním. Palivové dřevo vyskládáme na zahradě a zakryjeme, ovšem pelety vyžadují (stejně jako třeba štěpka) suché a odvětrávané skladiště. A to může mnohdy představovat nemalé investice.

Zdroj: www.vondrak-prodejpaliv.cz
Tvrdé bukové dřevo
Tvrdé bukové dřevo