Co jsou mlatové pěšiny a cesty, z jakého materiálu se realizují a jak

Co jsou mlatové pěšiny a cesty, z jakého materiálu se realizují a jak

Výraz mlatové cesty je poněkud zavádějící, s tradičním mlatem na obilí dnes již dávno nemají nic společného než svůj původ a název. A hlavně mlaty na obilí zcela zmizely z našich končin. Mlatový povrch cest a pěšin má přírodní vzhled, chodí se po něm pohodlně, dobře propouští vodu, je cenově dostupný a velmi příjemný pro chůzi naboso. Zároveň představuje ideální doplněk k okolní zeleni, který si na nic nehraje, prostě do prostoru patří. A to i do tak luxusního prostoru, jakým jsou zámecké parky.

Jak se pokládají betonové nášlapné dílce

Jak se pokládají betonové nášlapné dílce

Pokud dáváte přednost dřevu, ale zároveň hledáte do exteriéru trvanlivější materiál, pak oceníte, že některé betonové prvky napodobují strukturu ohlazeného dřeva. Jak se pokládají právě betonové nášlapy?

Nášlapné kameny v zahradě

Nášlapné kameny v zahradě

Vydláždit cestu po zahradě je poměrně náročné i drahé, nabízí se však i jiné řešení, nášlapné kameny. A nemusí jít zrovna o ploché kameny usazené do trávníku, štěrku či oblázků, nášlapy mohou být i z jiných materiálů.

Co chybí vaší zahradě?

Co chybí vaší zahradě?

Uvažujete, jak svou zahradu vylepšit, vyšperkovat, zpříjemnit, učinit pobyt v ní a pohyb po ní více praktickým? Vyzkoušejte praktické plastové prvky zahradní architektury.

Jak se pohybovat po zahradě co nejpohodlněji

Jak se pohybovat po zahradě co nejpohodlněji

Pohybovat se po zahradě v suchu a nikoli v blátě a promáčeném terénu i za silně deštivého počasí chce každý. Přinášíme vám inspiraci řešením zpevněných ploch výrobky z odolného plastu.

Gabionová architektura s bezpečnými oky

Gabionová architektura s bezpečnými oky

Představujeme krásné a bezpečné gabiony, které mohou být instalovány třeba i na dětská hřiště. Proč? Konce drátů jsou ukryté uvnitř koše a nehrozí proto riziko poranění.

Jak zatravnit dlažbu co nejlépe?

Jak zatravnit dlažbu co nejlépe?

Pokud chcete, aby zatravňovací dlažba pěkně obrostla travním pažitem, zapomeňte na dlažbu betonovou. Beton totiž rostlinám vysaje za horkého počasí vodu.

Vyberte si ke svému domu dlažbu

Vyberte si ke svému domu dlažbu

Jaké druhy dlažby existují? Jaké faktory nás ve výběru dlažby omezují? Jaké problémy s pokládkou se mohou objevit? A kolik vlastně zaplatíme za pokládku dlažby?

Betonové prvky zpevní terén

Betonové prvky zpevní terén

Ale nejen to. Zpevníme jimi třeba pěšinu k altánu, cestu ke garáži, nebo konkrétní svah. Pozemek ale zároveň zkrášlíme a přitom dosáhneme co nejdelší trvanlivosti použitých prvků.

Zpevněte plochy kolem svého domu

Zpevněte plochy kolem svého domu

Jednu z nejnamáhanějších ploch, která je součástí komplexu domu, tvoří příjezdová cesta. Jak pro cestu vybrat kvalitní materiál a ještě ušetřit nějakou tu korunu?

Do zahrady patří hlavně dřevo

Do zahrady patří hlavně dřevo

Vaše zahrada se může stát doslova uměleckým dílem s rozličnými doplňky, které dokreslí její estetický charakter a podtrhnou její funkčnost. Nechte si na ní proto záležet. Základní myšlenka, na které takovou zahradu postavíte, spojí vliv autora a zkušenosti realizátora díla. A co jiného může být pro doplnění vaší malé domácí přírody důležitější a efektnější, než spojení s kamenem a především pak dřevem.

Jak pečovat o chodníky a terasy?

Jak pečovat o chodníky a terasy?

K bydlení neodmyslitelně patří i zahrada, ve které nesmí chybět chodník a také nějaké to místo na posezení a relaxaci jako je terasa. Péče, kterou jim věnujete, se vám zajisté vyplatí. V případě výstavby a péče o chodník byste měli být zvlášť pečliví, jelikož je trvalou součástí místa, kde žijete, a měl by ho nejen krášlit, ale také splňovat všechny vaše nároky na jeho užitné vlastnosti. Aby měl takový chodník určitou úroveň, dbejte na výběr vhodného materiálu a pokud již chodník máte, rozlučte se s prorůstajícím plevelem.

Cestou kolem domu

Cestou kolem domu

Nemáte-li o podobě cesty úplně jasno, raději se obraťte na zahradního architekta. Ten vám poradí s realizací, s výběrem dlažeb nebo vám předloží kompletní návrh. Než začnete s realizací cesty, je nutné si trasu cesty pořádně vyznačit. Šířka chodníčku by měla být minimálně 60 centimetrů. Z cesty odstraníte všechny rostliny, plevel a zeminu (s ohledem na výšku dlažby). Do trasy nasypete štěrk (cca 7 cm vrstvu) a na něj ještě jemný písek (4 cm vrstva). Základ pro pokládání dlažby je hotový.