Zpevněte cesty kvalitně a esteticky zámkovou dlažbou Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Zahradní chodníčky, cesty, plochy pro posezení či stání pro automobily bývají nerovné, plné výmolů a po dešti poseté kalužemi. Pak připomínají spíše překážkovou dráhu než cestu, po které se můžeme pohodlně a bezpečně pohybovat. Aby cesty dobře plnily svou funkci, je nutné přistoupit k jejich zpevnění. Vkusným a praktickým řešením je použití zámkové dlažby.

Zámková dlažba

Moderní dlažba se dnes stává samozřejmostí a navíc estetickým doplňkem okolí našich domů nebo veřejných prostranství. V současnosti je velmi oblíbená zámková dlažba, která je charakteristická tvarovými zámky. Ty do sebe zapadají a vzájemně se uzamykají, čímž usnadňují pokládku dlažby a zabraňují nežádoucímu horizontálnímu posunu jednotlivých dílů. Zámková dlažba je vhodná zejména pro velmi namáhané plochy.

Vlastnosti a přednosti zámkové dlažby

Pro zámkovou dlažbu je díky optimálnímu složení betonu ve spojení s moderní výrobní technologií charakteristická její vysoká pevnost, nízká obrusnost, odolnost vůči mrazu, chemikáliím, posypovým solím, vodě a ostatním nepříznivým vlivům. Všechny zámkové dlažby jsou opatřeny trvalou impregnací, která zamezuje nasákavosti betonu a omezuje ulpívání nečistot na jeho povrchu. Zámková dlažba je cenově dostupná, nenáročná na údržbu a lze ji použít od chodníčku na vaší zahradě až po velká parkovací stání před supermarketem. Výhodou zámkové dlažby je také možnost jejího rozebrání a opětovné pokládky, rychlé odtékání vody z povrchu dlažby a tvarová a barevná rozmanitost, díky které si dlažbu uzpůsobíte svému vkusu.
Pokládka zámkové dlažby
Pokládka zámkové dlažby
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba

Zatravňovací dlažba

Zpevnění ploch a současně jejich zatravnění umožňuje zatravňovací dlažba. Tato betonová dlažba plochu zcela nepokrývá a jejími otvory prorůstá trávník. Díky tomu má zatravňovací dlažba výborné odvodňovací schopnosti a vysoce estetický vzhled.

Zatravňovací tvárnice a dlažba jsou ideálním řešením nášlapných kamenů, při zpevnění svahů, nebo například pro příjezdové plochy vozidel, aniž by byla poškozena okolní zeleň. Všechny zatravňovací dlažby jsou opatřeny trvalou impregnací, která zamezuje nasákavosti betonu a ulpívání povrchových nečistot. Díky svým vlastnostem jsou téměř bezúdržbové a pro mnohé zahrady vhodnější než klasická zámková dlažba, navíc je lze položit i bez krajových obrubníků.

Pro svou pružnost je zatravňovací dlažba vhodná zejména pro příjezdové cesty, zpevňující svahy a plochy, pojezdové plochy automobilů, zelená parkoviště a odstavné plochy či například pro golfová hřiště.

Abyste předešli případným nepříjemnostem vzniklým nekvalitní pokládkou a dlažba dobře a dlouho sloužila, nechte si ji položit od specializované firmy.

Zdroj: Miloslav Kobera

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Zatravňovací dlažba
Zatravňovací dlažba
Zatravňovací dlažba
Zatravňovací dlažba