Dotaz: Přemýšlím s přítelkyní o cestě za prací do Prahy, ale vyvstal nám problém, kde sehnat levné ubytování bez nájmu. Jednalo by se o několik let, takže byt nemá podla nás smysl, když tam nebudeme bydlet na stálo, ani nemáme tolik peněz abychom si mohli koupit jakýkoli vybavený byt či garsonku. Je výhodné si koupit třeba nějakou obytnou chatu a poté jí opět prodat? Co byste nám poradili? Děkujeme.

Odpověď

Všechno záleží spíše na Vašich požadavcích a plánech. Koupit si chatu a počítat s tím, že ji za pár let prodám je riziko podnikání jako každé jiné. Obecně v chatě můžete bydlet, ale u většiny chat není vedeno číslo popisné a tudíž počítejte s dalšími problémy jako je zajištění přístupu v průběhu zimních měsíců, pošta a pod.

Obec není povinna toto zajišťovat. Pokud ovšem od chaty očekáváte jen přespání - pak si nechte poradit od renomované realitní kanceláře, abyste nekupovali chatu příliš drahou a za pár let neprodejnou. Pokud se Vám naskytne "dobrý kup", je to na zvážení. Obecně si myslím, že se vždy budou lépe prodávat byty než chaty, ale skutečně je prioritní cena a Váš požadavek na bydlení.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.