Chci si koupit dům přes RK. Na domě jsme se byli podívat a moc se nám líbí. Na katastru je ale jen parcela. V realitce nám řekli, že to není problém, protože dům fyzicky stojí a i jsme viděli kolaudaci, která proběhla začátkem roku.

Odpověď Dobrý den,
je velmi pravděpodobné, že to skutečně nebude problém, nicméně je třeba to administrativně dotáhnout do řádného stavu. Současní majitelé pravděpodobně řádně zkolaudovali stavbu, ale nevložili ji na příslušný katastrální úřad. Tím je věc ve stavu, kdy je sice kolaudační souhlas (dříve kolaudační rozhodnutí) platný, ale stavba dosud administrativně na KÚ neexistuje.

Pokud jednáte se solidní RK, jistě zajistí, aby celou věc řádně s majiteli zdokumentovala a prodej uskutečníte až po té, kdy bude na KÚ stavba vložena. Vyhnete se tím případným problémům, například s trvalým bydlištěm apod. V kupní smlouvě by se též stavba nemohla uvádět a kupovali byste pouze pozemek, což jistě není ve vašem zájmu. Nehledě na fakt, pokud byste si chtěli nákup financovat přes hypotéku.
RK Stejskal & Šandera s.r.o.