Dotaz: Byla jsem vdova se dvěma dospělými dětmi.Vzala jsem si rozvedeného muže s dospělým synem. V případě, že můj muž zemře, bude jeho syn dědit i můj majetek? Mám stavební spoření, životní pojištění a uložené peníze darované od mých rodičů.Bude toto zahrnuto do dědictví mého muže jeho synovi?A budou moje účty uzavřeny do vyřešení dědictví? V případě že ano, jak tomuto předejít?Za Vaši odpověď předem děkuji.Blanka Peřinová

Odpověď

Dobrý den paní Peřinová,
syn Vašeho manžela bude mít nárok na dědictví pouze po svém otci, nikoliv po Vás. Majetek, který jste nabyla před manželstvím je rozhodně jen Vaší majetkem a dědit budou pouze Vaše děti. V případě, že jste nyní společně vybudovali společnými silami nemovitost či jiný majetek, bude mít syn nárok na podíl z manželova podílu - tzn. manželovo polovina domu, bytu apod..

Není nic vyjímečného, že si manželé notářským zápisem udělají tzv. zúžení společného jmění manželů, kde bude jasně specifikováno, kdo má nárok na jaký díl majetku, abe nedošlo k případným nedorozuměním v budoucnu.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.