Dobrý den,
mám starou roubenou chalupu, ale roubení bylo již dříve omítnuto.
Chtěl bych provést úpravu stěn falešným roubením (mám stará nehraněná prkna v š. cca. 20 cm). V rozích čelní části jsou dřev. trámy podpírající pozednicový trám. Jako konstrukci pro instalaci obkladu chci použít svislých hranolů (10 cm) a mezi pův.stěnu a obklad dodatečnou izolaci.( počítám i s novými okny). Můj dotaz zní: jaký druh izolačního materiálu mám použít mezi původní stěnu a obklad z prken? Někdo radil polystyrenové desky,někto zas panely typu Isover v tl. 10 cm. Jaký izolační materiál by byl dle Vašeho názoru nejvhodnější?
Byl bych samozřejmě vděčen i za vyjádření Vašeho názoru ohledně již zmíněné konstrukce (roštu).
S pozdravem V.Holub

Odpověď

Popsaný způsob dodatečného zateplení roubené konstrukce na principu odvětrávaného fasádního obkladu je možný.

Upozornil bych na potřebu ověření stavu dřeva stávající konstrukce, nejlépe posudkem znalce v oboru ochrany dřeva. Roubení bylo omítnuto, jde tedy o prověření stavu pod omítkou, případné ošetření dřeva po odstranění omítek.

Dřevěná konstrukce nemůže být difúzně uzavřená, polystyrén jako izolant rozhodně ne. Celý princip zateplení bude spočívat v tom, že do roštu vložíte izolant s velmi malým difúzním odporem, který neovlivní průchod vlhkosti stávající konstrukcí. Tomu vyhovují jednak vláknité izolace jako Rockwool, Ursa, Orsil apod., ale i na přírodní bázi, například ovčí vlna, dřevitá vlna, konopí apod.

Mezi přiloženou tepelnou izolací a obkladem z prken je potřeba vytvořit provětrávanou mezeru alespoň 4 cm, ve které bude umožněno proudění vzduchu od soklu nahoru pod střechu, kde je potřeba vymyslet nějaké provětrávací mřížky nebo mezery stejné průřezové plochy jako vytvořená mezera.

Vlastní tepelná izolace se může zakrýt protivětrnou fólií, aby její tepelně izolační schopnost nebyla zhoršena prouděním větru v izolaci. Musí to ale být k tomu určená vysoce difúzní fólie která umožňuje prostup vodní páry. V jiných odpovědích v poradně je to více popsáno, včetně potřebných tloušťek tepelné izolace ve vztahu k požadavkům ČSN 73 0540-2 na zateplování.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice