Dotaz: Chci vybudovat na střeše objektu fotovoltaickou elektrárnu. Stavební úřad mi na tel. dotaz sdělil, že když budu prodávat všechnu elektřinu do sítě, musím žádat o územní rozhodnutí. Pokud budu prodávat jen přebytky, tak ho nepotřebuji. Je to opravdu tak?
Liebl 724024178

Odpověď

Pokud chcete vybudovat fotovoltaickou elektrárnu na střeše zřejmě nebude třeba žádné územní rozhodnutí. To by připadalo v úvahu pouze v případě výstavby elektrárny na zelené louce.

Územní rozhodnutí se vydává podle § 96 stavebního zákona. Podle § 96 odstavce 2 stavebního zákona se jedná o zařízení, na které se nevydává stavební povolení. Přímý prodej a zelený bonus s tím nemají nic společného.

Výhodnější pro Vás bude v současné době „zelený bonus“, v tom případě se neplatí příspěvek 500 Kč/A a místo napojení může být ve Vaší instalaci. V případě „přímého prodeje“ musí být vyvedený výkon až k elektroměrovému rozvaděči se zvláštním elektroměrem pro výrobnu.

Výkupní cena při „přímém prodeji“ je cca o 1 Kč/kWh vyšší než při „zeleném bonusu“, ale elektřinu ve své domácnosti při provozu fotovoltaické elektrárny spotřebováváte za finanční rozdíl, což je velmi výhodné.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Lieble, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice