Dobrý den,mám prosbu. Mám Rododendrony a listy mi hnědnou, nevím co jim ubližuje, zda ostré jarní slunce nebo složení hlíny.
Minulý podzim jsem je přesazovala, jsou cca 2leté. Hnědnutí pozoruju cca 2 měsíce, nevybavuju si, že by přes zimu hnědly, jde o odrůdu neopadavých. Předem děkuju za odpověď. Linda

Odpověď

Dobrý den,

pokud jsou listy po zimě na okrajích nebo podél hlavní žilky nepravidelně popraskané a následně hnědé , jsou pravděpodobně poškozené mrazem. Zmrzlý list mohl být totiž popálen ostrým sluncem. Pokud je rostlina poškozena ve velké míře, přemíšlejte o změně stanoviště nebo rostlině zajistětě na zimu zimní přikrytí. Hnědnutí listů také mohlo způsobit přemokření v zimních měsících. Tento jev je častý především při vlhkých a teplých zimách. Dochází tak přemoření kořenů a jejich hnilobě, která se zpočátku projevuje tak, že rostlině nejprve vadnou jednotlivé výhony, listy zasychají, žloutnou a nakonec hnědnou. Tento problém vyřešíte odvodněním půdy a zálivkou přípravkem Previcur 607 SL. Žloutnutí listů je příčinou příliš vápenaté půdy. Rododendrony pro úspěšné pěstování vyžadují kyselý subsrát, do kterého rostlinu zasadíme. Pokud i tak dochází ke žloutnutí listů, přidejte do zálivky přípravek Sequestrene, hořkou sůl nebo speciální přípravek "tekuté železo". Slyšela jsem, že i někteří pěstitelé do substrátu nebo do půdy zatlačí rezavé železo (hřebíky, matky...), ale s tím osobně nemám zkušenosti.

Edita Braná