Dotaz: Rád bych se zeptal, jak nejlépe izolovat podlahu nad sklepem, který je trochu vlhčí. Nad sklepem má být koupelna a kuchyň. V současné dpbě tvoří strop sklepa hurdisky a tenčí vrstva betonu. Děkuji.

Odpověď

Tloušťka a poloha izolace při zateplení podlahy koupelny nad nevytápěným sklepem bude záviset na tom, zda bude instalováno podlahové vytápění.

Obecně se doporučuje provést v těchto případech tepelnou izolaci zespodu na podhled sklepa. Používá se zde polystyrén. Je-li sklep vlhký a vlhkost se projevuje i na stropě sklepa, bude vhodnější položit izolaci na hurdiskový strop do skladby podlahy. Vlastní řešení vlhkosti pak lze zajistit položením asfaltového pásu pod tepelnou izolaci. Na tepelné izolaci pak bude armovaná betonová deska, jejíž tloušťka a výztuž bude záviset na tom, bude-li zde a jaké podlahové topení. Následuje dlažba.
Vlastní řešení vlhkosti souvisí s opatřeními ve sklepě. Je nutno stanovit příčiny zvýšené vlhkosti a vymyslet optimální stavební řešení – většinou je to komplikované a drahé. Pro začátek bych zkusil zajistit účinnější větrání sklepa - např. využít nějaký komín a jeho tah nebo zajistit jinak proudění vzduchu. Pak ověřit odtok dešťových svodů u obvodové zdi, nebo zda se k domu nestahuje voda z okolí.

Stanovení tloušťky izolace závisí na skladbě a materiálu stávajícího stropu – jsou zde traverzy, beton a hurdisky.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop k nevytápěnému prostoru 0,60 a doporučená 0,40 (W/m2.K). Hodnoty pro podlahu s vytápěním jsou požadovaná 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií je vhodné naplnit hodnoty doporučené. Potřebnou tloušťku tepelné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,044 W / m.K (polystyren) lze bezpečně stanovit na 10 cm, v případě podlahového vytápění 12 až 14 cm. V případě použití polystyrénů typu XPS s λ kolem 0,034 W / m.K pak 8 cm, resp. 10 až 12 cm. Na celkové izolaci se stávající hurdiskový strop podílí málo, beton a traverzy vytváří velké tepelné mosty.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Vážený pane Pudlovský, děkuji za Váš dotaz

Energy Centre České Budějovice