Dobrý den, plánujeme stavbu nepodsklepeného jednopatrového rodinného domku, typ bungalov, o rozměrech 15 x 10 metrů a s valbovou střechou z dřevěných vazníků. Dům neplánujeme mít pasivní.

Zdivo bude z tvárnic Ytong v tloušťce 30 cm a 15 cm polystyren, na stropě bude cca 30 cm foukané izolace a v podlahách 18 cm polystyren. Okna plastová s trojitým zasklením. Nyní jsme teprve v projektové fázi a snažíme se vybrat nejlepší způsob vytápění pro náš dům. V plánu je podlahové vytápění v celém domu, doplněné o žebříky v koupelnách. K dispozici bude jak elektřina tak i plyn. Mohli byste nám doporučit jaký zdroj vytápění a ohřevu vody by byl v našem případě nejvhodnější?

Předem Vám děkuji za odpověd.

Odpověď Dobrý den, variant je více. Vzhledem k plánovanému podlahovému vytápění je ve vašem případě ideální volit nějaký nízkoteplotní zdroj, a to buďto plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. U varianty vzduch-voda není nutné řešit podzemní vrty či zemní kolektory, tudíž je to nejlevnější a nejjednodušší varianta díky nenáročné instalaci, kdy se pouze propojí venkovní a vnitřní jednotka. Některé typy samozřejmě umožňují i ohřev vody ve vnitřní jednotce a v letním období je možné tepelným čerpadlem zajistit i chlazení.

Pořizovací cena plynového kondenzačního kotle je samozřejmě několikanásobně nižší oproti tepelnému čerpadlu, nicméně pokud se do investice započtou náklady na zřízení plynové přípojky, vnitřního plynovodu a odkouření, tak se pořizovací náklady obou variant téměř srovnávají.
Energy Centre České Budějovice

Dobrý den, vážený stavebníku,



jsme rádi, že jste se rozhodl zažádat o rady ohledně nelehkého a téměř celoživotního rozhodnutí týkající se vytápění Vašeho budoucího domu. Pro odbornou a relevantní odpověď za nás považujeme zadání za nedostatečné, a to co se do technických parametrů k domu týče, tak co se priorit týče. Uvádíte, že byste rádi "nejlepší" způsob vytápění. Otázkou je, co považujete za "nejlepší". Pro někoho je to nízká pořizovací cena, pro někoho nízké provozní náklady, pro jiného zase maximální komfort a bezpečnost, bezúdržbovost a bezstarostný provoz a co nejjednodušší stavební příprava. Jak se říká, nejlepší bývá "zlatá střední cesta", tedy optimální poměr cena - komfort.



Zajímavé informace, jak vybírat vytápění a co vše je dobré brát v úvahu najdete v naší stavební příručce pro vytápění:



http://files.v-system.cz/02_podlahove_vytapeni/Stavebni_prirucka-interaktivni_obsah.pdf



Nicméně zároveň posíláme také trochu odbornější pohled od kolegy, Ing. Dušana Pavlíka, product managera V-systém elektro s.r.o.



"Z takto obecného zadání je vše pouze věštění z křišťálové koule, nicméně podle následující úvahy:




uvažuji dům s půdorysem 10 x 15 m, s výškou 2,6 m, tedy:


obvodová stěna: S1 = 110 m2 + S2 = 20 m2 okna

podlaha na terénu: S3 = 150 m2

strop: S4 = 150 m2



odhad tepelně izolačních vlastností použitých materiálů ve výše uvedených konstrukcích:

obvodově stěny: U1 = 0,14 W/m2.K

okna: U2 = 0,9 W/m2.K

podlaha na terénu: U3 = 0,2 W/m2.K

strop: U4 = 0,13 W/m2.K



celkový měrný tepelný tok danými konstrukcemi:

H1 = U1 x S1 + U2 x S2 + U4 x S4 = 53 W/K

H2 = U3 x S3 = 30 W/K



při venkovní teplotě -15 °C, teplotě zeminy 0 °C a vnitřní teplotě 20 °C se potom jedná o následující teplotní rozdíly interiér - exteriér:

dT1 = 35 K

dT2 = 20 K



při těchto rozdílech teplot lze uvažovat následující tepelnou ztrátu prostupem tepla konstrukcí:

Qz1 = H1 x dT1 + H2 x dT2 = 2455 W



tepelná ztráta přirozeným větrání s intenzitou výměny vzduchu 0,4/hod vychází přibližně jako:

Qz2 = 2000 W



celkovou tepelnou ztrátu domu potom lze získat jako:

Qz1 + Qz2 = 2455 W + 2000 W = cca 4,5 kW



Dále, pokud namodelujeme situaci v nezávislém srovnávači nákladů na vytápění dle zdroje (tzb-info), kde zadáme následující údaje: 4-členná rodina, 50 litrů teplé vody na den/osobu, bez rekuperace, bez spotřebičů, pak dle této úvahy podložené čísly je nejekonomičtější variantou elektrické podlahové vytápění + bojler, bez zbytečné omáčky kolem :)"



Rádi dodáme i referenční studie včetně faktur za vytápění elektrickým podlahovým topením v podobném typu domu, jako popisujete.



Pro další informace Vám rádi budeme k dispozici. Nabízíme nezávaznou osobní schůzku nad projektem či na stavbě, kde Vám náš specialista v terénu s mnohaletými zkušenostmi rád zodpoví dotazy.



Díky.

V-systém elektro s.r.o.