Dobrý den,
měl bych dotaz zda-li je osoba vedená na stavebním povolení automaticky i vlastníkem stavby. Rodiče postavili rodinný dům před cca 35 lety a stále není dokončena kolaudace. Stavební povolení bylo vydáno na rodiče a strýce s manželkou. Rodiče mají papír o vypořádání s dnes již bývalou manželkou strýce nicméně nemají vypořádání se strýcem, který se fyzicky nepodílel na stavbě a všechny ostatní dokumenty sou již vedeny na otce. Dnes je strýc defakto nezvěstný a my potřebujeme vyřešit kolaudaci. Ale na stavebním úřadě nám bylo sděleno, že pokud je strýc uveden na stavebním povolení, tak je vlastníkem stavby a tudíž musíme mít vlastnické vypořádání k provedení kolaudace. Jsou tyto informace pravdivé? A případně existuje nějaké řešení takové situace, když strýc není k nalezení? Děkuji.

Odpověď Je třeba si uvědomit základní věc, někdo v minulosti zažádal o stavební povolení a doložil k tomu tehdy platné doklady. Pak (někdy leta) probíhá stavba a někdo zemře, nahradí jej dědicové, nebo se manželé rozvedou a soud přiřkne rozestavěnou stavbu jednomu z bývalých manželů a podobně… Ale to podstatné je, že právo stavět automaticky přechází na nové vlastníky rozestavěné stavby. To platí i v případě prodeje úplně cizím lidem. Takže v závěru kolauduje ten, na jehož postupně přešlo právo realizovat stavbu.



Ve vašem případě je to složité a nezbyde něž příbuzného najít a možná budete muset jít nakonec k soudu. Rodinný dům je za spoustu peněz, tak bych neotálel a nenechával to nedořešené. Může to trvat i dost dlouho.



S pozdravem Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování