Dobrý den,

jako firma jsme si pronajali vytápěné!! prostory dvou skladů a kanceláře , které jsou vytápěny jednak ústředním topením ( plynový kotel) a jednak plynovým zařízením ROBUR.. Majitelem jsme byli ubezpečení, že strop je zateplený. Po prvním měsíci po nastěhování jsme zjistili, že do skladů nejen prší, ale i stropem neskutečné protahuje. Po prozkoumání zateplení stropu jsme zjistili, že tam sice je naházená nějaká stoletá vata, ale nijak souvisle. Objekt se velmi těžko vytápí a dochází k velkým únikům tepla. S majitelem není řeč, tvrdí, že jsme věděli do čeho jdeme a že nemá peníze. Chtěla jsem se zeptat, zda existují nějaké předpisy, které by stanovovali, jak musí být izolován objekt, který je pronajímán jako vytápěný prostor a jestli by měla mít budova průkaz energetické náročnosti. Dále jestli máme možnost nějak se bránit, např. donutit majitele k opravě tím, že ponížíme nájem, nebo opravíme na vlastní náklady a poté započítáme s nájmem, nebo jiný způsob.

Děkuji Vinšová

Odpověď Předpisy, které stanovují požadavky na tepelně-izolační vlastnosti objektů existují. Takovýmto předpisem je zejména norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov-Požadavky. Tato norma stanovuje součinitele prostupu tepla ve W/m2.K pro budovy s převažující vnitřní teplotou 18-22 °C. Tato norma stanovuje hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro pasivní budovy. Pro střechy je stanoveno:
Pro střechy strmé se sklonem nad 45 °
požadovaná hodnota 0,30 W/m2.K doporučená hodnota 0,20 W/m2.K
Pro střechy ploché a šikmé
požadovaná hodnota 0,24 W/m2.K doporučená hodnota 0,16 W/m2.K.
Obdobné požadavky jsou stanoveny i na obvodové stěny a na podlahy.

Pokud objekty těchto hodnot nedosahují, žádný předpis nezakazuje jejich pronájem. Vše pak závisí na dohodě majitele s nájemcem a na podmínkách uvedených v nájemní smlouvě.
Oprava střechy na vlastní náklady a možnost snížení nájmu opět závisí na dohodě s majitelem objektu.
Pokud jsou v nájemní smlouvě uvedeny podmínky, které objekt nesplňuje, je možno od smlouvy odstoupit.
Povinnost opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy je stanovena pro budovy splňující podmínky uvedené v zákoně č. 406/2000 Sb. v platném znění a to v § 7 a 7a. Podrobnosti o vytápěné budově bohužel nejsou z Vašeho dotazu zřejmé


Ing. Jaroslav Winkler, energetický poradce ECČB (www.eccb.cz)
Energy Centre České Budějovice